SJEDNICA VLADE

Ministar plagijator predložio zakon o - autorskim pravima!?

12.01.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade ministre je obavijestio o tome kako se jučer čuo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Nakon uvodnog dijela, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, kojemu je ovoga tjedna utvrđen plagijat, predstavio je Zakon o autorskim i srodnim pravima

'Drago mi je da se vratila iz SAD-a. Jučer smo se čuli, obavijestila me o glavnim naglascima koji su korisni', rekao je Plenković.

Premijer je podsjetio kako se bliži 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (15. siječnja 1992.) te kako je to važan dan za međunarodnu afirmaciju RH.

Plenković je rekao kako mu je posebno drago što će u povodu obljetnice priznanja RH u posjet doći i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Nakon uvodnog dijela, Vlada je započela s radom, a prva točka dnevnog reda bio je Zakon o autorskim i srodnim pravima koji je predstavio ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kojemu je - slučajno ili ne - baš ovoga tjedna saborski Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju utvrdio plagijat u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić objasnio je i izmijene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje se odnose licencije za ravnatelje škola. Ravnateljima se, ukratko, produljuje rok do kada trebaju ishoditi licencije.

'S obzirom na to da 1. siječnja 2017. godine stupa na snagu odredba koja propisuje da je licencija za ravnatelje jedan od uvjeta koje moraju ispunjavati ravnatelji školskih ustanova, a niti jedna osoba u RH nije mogla ispuniti navedeni uvjet jer nije uspostavljen sustav licenciranja ravnatelja, ovom izmjenom i dopunom Zakona predlaže se brisanje odredbe koja propisuje da je licencija jedan od uvjeta koje moraju ispunjavati ravnatelji.

Ovom izmjenom i dopunom Zakona ne mijenja se odredbe Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje propisuju licenciju za rad ravnatelja, već se samo briše odredba koja propisuje da je licencija za ravnatelja uvjet koji moraju ispunjavati ravnatelji', stoji u izmjenama zakona.