INOZEMNIH VIŠE OD DOMAĆIH

Zagrebačka županija zabilježila 26 posto više turista

10.01.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Zagrebačka županija je tijekom 2016. godine ostvarila rast broja turista za 26 posto u odnosu na godinu ranije te rast broja turističkih noćenja, za 36 posto, izvijestili su u utorak iz Zagrebačke županije

Zagrebačka županija je tijekom 2016. zabilježila 131.641 turističko noćenje ili 36 posto više nego u 2015., a porastao je i broj dolazaka za 26 posto, na 75.023.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 88.136 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 43.505 noćenja, navodi se u priopćenju.

Od ukupnog broja dolazaka, 51.092 gostiju bili su inozemni, a 23.931 domaći.

U 2016. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, a bilo ih je i iz Kanade, Rusije, Novog Zelanda, Tunisa, Kine itd.

Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica i Samobor.

"Na porast broja dolazaka i noćenja zasigurno je utjecala blizina Zagreba, mnogobrojne manifestacije, razvijen izletnički lanac vrijednosti, raznolik i zanimljiv ruralni prostor te ono po čemu smo nadaleko poznati, bogata eno-gastronomska ponuda", kazala je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić vjeruje kako će se dobri rezultati nastaviti.

"Osim prirodnih ljepota i mnogobrojnih sadržajnih manifestacija koje privlače sve veći broj turista na naše područje, Zagrebačka županija ima golemi potencijal u razvoju zdravstvenog turizma. Naime, u Ivanić-Gradu se nalazi jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu. U ovoj godini za proširenje Specijalne bolnice Naftalan osigurali smo 10 milijuna kuna", kazao je Kožić.