RASIPNI VELEPOSLANIK

Jurica kockao u Las Vegasu, skijao u Aspenu i ljetovao u Meksiku

02.12.2009 u 20:57

Bionic
Reading

Potkraj 2008. godine Uprava za financijsko-materijalne poslove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija suočila se s gomilom neopravdanih troškova bivšeg hrvatskog veleposlanika pri UN-u Nevena Jurice, napravljenih na računima i kreditnim karticama veleposlanstva u Washingtonu i Stalnoj misiji pri UN-u u New Yorku

Dokumentacija koja im je bila dostavljena bila je nepotpuna ili se radilo o papirima koji se nikako nisu mogli pravdati. Kada su službenice u Upravi za financije zbrojile troškove i došle do ukupnog iznosa od 141.000 dolara koji se nije mogao ničim opravdati, ni trenutka više nije bilo dvojbe – nadređenima su prijavile da je tijekom 2007. i 2008. godine u mandatu Nevena Jurice u Washingtonu i New Yorku nastao enormni trošak koji nema pokriće.

S neugodnom situacijom upoznat je i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji je trenutačno naredio istragu. Kada je doznao da se pregledavaju svi njegovi slipovi i traže izlisti računa podmirenih kreditnim karticama veleposlanstva i Stalne misije, Jurica je u samo četiri mjeseca na opustošene hrvatske račune u Americi uplatio 141.000 dolara, odnosno cijeli iznos koji je potrošio za svoj račun. No bilo je kasno. Ministarstvo vanjskih poslova već je USKOK-u protiv njega podnijelo kaznenu prijavu.

Već u srpnju ove godine bila je otvorena istraga, a prije nekoliko dana protiv Jurice je podignuta optužnica za zloporabu položaja i ovlasti. Godinama se govorilo i pisalo o tome da je Jurica ovisnik o kocki, no sve to nije bio razlog da se pročešljaju računi koje je ostavljao za sobom. Govorilo se da je 1993. godine na veleposlanstvo u Canberri potrošio čak 1,6 milijuna dolara, da je kao veleposlanik u Australiji od 1992. do 1995. godine iza sebe ostavio dug od 370.000 dolara, a da je za vrijeme mandata u Oslu predviđene troškove za reprezentaciju probio za čak 850 posto.

Premda to nije obuhvaćeno optužnicom, navodi se da je od 2004. godine, kada je došao za veleposlanika u Washington, Jurica samo na lobiranje potrošio 1,2 milijuna dolara, a da je na troškove reprezentacije, odnosno ručkove, večere, darove i slično otišlo 1,5 milijuna kuna.

Kada se u Ministarstvu vanjskih poslova koncem 2008. godine napokon pitalo gdje je pokriće za troškove, Juričina osobna tajnica Korana Došen (koja je zbog skandala zajedno s njim povučena u Zagreb) donijela je u misiju gomilu računa. Provjeravanjem tih računa, tako što su se podaci s njih upisivali u Googleovu tražilicu, otkrivalo se da nisu nastali u restoranima kako se navodilo, već, primjerice, u trgovini parfemima.

U vrlo opsežnoj optužnici protiv Nevena Jurice popisani su svi brojevi službenih kreditnih kartica koje su u dvije godine njegova mandata korištene u privatne svrhe, a posebno je izdvojen i iznos koji je tako utrošen iz blagajne.

No ni na jednom se mjestu u optužnici ne otkriva gdje su i na koji način troškovi nastali. Od osoba koje su sretale Juricu tijekom njegova mandata u SAD-u doznaje se kako je zajedno s tajnicom Došen bio gost kockarnica u Las Vegasu, da se išlo u skijalište u Aspenu, navodno i u Cancun u Meksiku, piše Večernji.hr.