KOSOR SE SLAŽE

Mesić ne isključuje slanje dodatnih snaga u Afganistan

02.12.2009 u 17:21

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, upitan kako bi Hrvatska odgovorila na zahtjev za slanjem dodatnih snaga u Afganistan, izjavio je u srijedu u Popovači da će to biti u skladu s nacionalnim interesima, a predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da će Hrvatska, kako članica NATO-a poštovati svoje obveze

Upitan za reakciju nakon jučerašnje odluke predsjednika SAD-a Baracka Obame o slanju dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan, predsjednik Mesić rekao je da Hrvatska u međunarodnim misijama uvijek sudjeluje prema svojim mogućnostima.

Hrvatska u Afganistanu u ovom trenutku, prema podacima NATO-a, ima raspoređeno oko 300 pripadnika Oružanih snaga RH.

'Tako će i u ovom slučaju Vlada razmotriti sve eventualne zahtjeve, Sabor će također o tome raspraviti, a odluka koja bude donesena bit će u našem državnom i nacionalnom interesu', rekao je Mesić nakon polaganja temeljnog kamena za novi pogon tvrtke PharmaS u Popovači.

Premijerka Kosor na isto pitanje odgovorila je da Vlada snažno podupire plan predsjednika Obame koji je, kako je ocijenila, 'pun optimizma i nade za budućnost i rješenje prilika u Afganistanu'.

'Želimo sudjelovati i sudjelovat ćemo u osnaživanju Afganistanaca tako da mogu samostalno voditi i čuvati svoju zemlju. Hrvatska kao članica NATO saveza poštuje svoje obveze i tako će biti i u budućnosti', rekla je predsjednica Vlade.