PDV ODLETIO NA 25 POSTO

Ugostitelji mjerkaju jedni druge i čekaju tko će prvi dignuti cijene

02.01.2017 u 13:14

Bionic
Reading

Najveći šok poreznom reformom ministar financija Zdravko Marić priredio je ugostiteljima podignuvši PDV u toj branši s 13 na 25 posto. Odluka je jučer u ponoć na samom ulasku u novu 2017. stupila na snagu. No jesu li građani ostali šokirani većim cijenama u kafićima ili su ugostitelji ostali na starom i ostavili ih onakvima kakve su bile?

S obzirom na to da je ugostiteljstvo jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva, drastičan rast PDV-a trebao bi se reflektirati na cijene u kafićima i restoranima. No je li došlo do povećanja cijena od 1. siječnja? Negdje da, negdje ne.

Nekoliko naših čitatelja javilo nam je da su cijene pića u njihovim omiljenim kafićima doista porasle za kunu, dvije.

Zlatko Puntijar iz Udruženja ugostitelja Zagreb kaže za tportal da je još rano za sumiranje podataka o tome tko je dizao cijene, a tko ne, no uvjeren je da će ih većina podići u dogledno vrijeme.


'Nije to njihova volja, to je neminovno', kaže. Na pitanje zašto se nisu spuštale cijene ranije, kada je ugostiteljima smanjen PDV, Puntijar kaže da većina ugostitelja, pa niti on, nije prilagodila cijene u svojim objektima rastu cijena proizvoda što ih nude. Kaže da on osobno nije podizao cijene već deset godina iako je cijena teletine nekoć bila 60 kuna, a sada iznosi sto kuna po kilogramu, dok je cijena bifteka otišla sa sto na 200 kuna.

'Nismo pratili rast cijena. Kada je smanjen PDV, ugostitelj su prodisali', dodaje.

Cijene su već dignuli u lancu kafića Leggiero. 'Leggiero bar morao je prilagoditi svoje cijene s obzirom na povećanje PDV-a od 1. siječnja, tako da je na nekim lokacijama podignuta cijena kave za 1kn. Što se tiče slastica, kako je slastičarnica Torterie Macaron koja proizvodi torte i druge slastice u Leggiero baru naša sestrinska firma, onda trenutno i nismo povećavali cijene kako je sve još u prijelaznoj fazi', kažu nam u Leggiero teamu.

U lancu kafića Vivas bar nisu prilagodili cijene većem PDV-u od 1. siječnja, no to ne isključuju. Mjerkaju konkurenciju, pa kad jedan digne cijene, podignut će ih i oni.

'Čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija. Ne želimo biti prvi koji to rade jer je to osjetljivo pitanje', kažu nam.

Njihovom logikom vjerojatno se povodi većina ugostitelja, tako da bi poskupljenje u ugostiteljskim objektima moglo nastupiti za koji tjedan.