AFERA KAMIONI

Rončević i Bačić 14. prosinca na sudu

02.12.2009 u 12:47

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu 14. prosinca održat će se sjednica optužnog vijeća u predmetu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika u MORH-u Ive Bačića koje USKOK tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna

Optužnim vijećem predsjedat će sudac Ivan Turudić koji je i predsjednik uskočkog odjela na zagrebačkom Županijskom sudu. Sjednici će moći nazočiti samo stranke u postupku.

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović najavio je da će se 'obrana žestoko obrušiti na optužnicu' u kojoj, kako kaže, nisu navedeni bitni elementi kaznenog djela koja se optuženicima stavljaju na teret.

'Zato smo uvjereni da će se optužnica vratiti USKOK-u', kazao je Vilajtović, dodajući da ne može govoriti o detaljima optužnice na kojoj je još uvijek oznaka tajnosti.

I Bačićev branitelj Ivo Farčić smatra da je optužnica manjkava. 'Više od vraćanja optužnice USKOK-u ne možemo očekivati jer bio sve ostalo bio prejak poraz za državu', kazao je, dodavši kako ne može govoriti o pojedinostima optužnice niti budućim potezima obrane zbog zakonskih odredbama prema kojima je postupak tajan do potvrđivanja optužnice.

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da osnovanost USKOK-ovih optužnica utvrđuje optužno vijeće koje može potvrditi ili odbaciti optužnicu ali i obustaviti postupak.

Tek nakon potvrđivanja optužnice zakazuje se početak suđenja.

Da bi odlučilo o optužnici, vijeće saziva sjednicu na koju se pozivaju stranke u postupku, najkasnije dva mjeseca ako je na slobodi

Na sjednici, koja nije javna, tužitelj ukratko iznosi rezultate prijašnjih istraživanja i dokaze na kojima se zasniva optužnica, a obrana, pak, može upozoriti na dokaze koji idu u korist okrivljenika, moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze. Državni odvjetnik, okrivljenik i branitelj mogu na navode protivne stranke uzvratiti samo jednom.

No, na sjednici okrivljenik može dati izjavu da je kriv po svim ili nekim točkama optužbe pa s odvjetništvom može pregovarati o kazni i potpisati izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka.

Okrivljenik se može i odreći prava na sjednicu optužnog vijeća te pisanom izjavom zahtijevati suđenje. Vijeće u tom slučaju potvrđuje optužnicu i odmah ju dostavlja sa spisom sudskoj pisarnici.

Optužnicom, podignutom krajem listopada, Rončevića i Bačića se tereti da su od tvrtke Eurokamioni kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više nego li je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka Man Importer. U USKOK-u tvrde da je upravo za taj iznos oštećen državni proračun.

Dosadašnja policijsko-uskočka istraga još nije odgovorila gdje je taj novac na kraju završio.