OPROŠTAJ OD VILE U GRŠKOVIĆEVOJ

Mesić krenuo sa selidbom, danas se sastaje i s Marićem

27.12.2016 u 10:45

Bionic
Reading

Nakon što je Stjepan Mesić na papiru ostao bez ureda koji je Vlada Tihomira Oreškovića ukinula, danas kreće i fizičko iseljenje iz vile u Grškovićevoj

Bivši predsjednik trebao bi se danas sastati i s ministrom državne imovine Goranom Marićem kako bi dogovorili sve detalje oko iseljenja i konačan rok unutar kojeg Mesić mora iseliti ured, potvrdila je za tportal Mesićeva suradnica Mirjana Pavoković.

Vlada je Ured predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti ukinula još u travnju. Na tu se odluku Mesić žalio Ustavnom sudu, no to tijelo odbacilo je njegov zahtjev za odlukom ustavnosti odluke Vlade.


Sud je rekao kako to nije ustavna kategorija te da se nakon isteka predsjedničkog mandata te stvari prepuštaju zakonodavstvu te da Sabor može uvesti, ograničiti pa i ukinuti sva prava koja daje bivšim predsjednicima.

Mesić je to prokomentirao riječima: 'Pobjeda je to zagovornika i protagonista povijesnoga revizionizma, revitaliziranja fašizma i njegovih idejnih zasada, propovjednika mržnje i netolerancije, odnosno svih onih koji sve agresivnije trasiraju put koji Hrvatsku vodi u prošlost, i to u najtamnije razdoblje njezine prošlosti.'

Čeka se novi stanar

Vila u Grškovićevoj 13 prostire se na nešto više od 300 kvadratnih metara. Za njezinu je adaptaciju 2009. odobreno oko sto tisuća eura. Tko će biti novi stanar ove zaštićene vile, još nije poznato.


Nakon toga Savez antifašističkih boraca i antifašista RH ponudio je svom počasnom predsjedniku ured u svojoj središnjici u Hatzovoj.

Podsjetimo, Mesić je bio jedini bivši predsjednik koji je prema ranijem zakonu imao pravo na doživotno uživanje u blagodatima Ureda, imao je pravo na jednu zaposlenu osobu, službeno vozilo i vozača.

Prošlog je mjeseca dobio packu od Državne revizije; za ugovor o djelu isplatio je višestruko veću svotu od zakonom dozvoljene. Mesić se pravdao da jedna zaposlenica nije stizala sve obaviti, a s obzirom na to da je postojala zabrana zapošljavanja, morao je pribjeći ugovoru o djelu.