DEMANTIRANE SPEKULACIJE

HZJZ: Nema razloga za paniku zbog infekcije HIV-om

24.12.2016 u 08:23

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) demantirao je medijske napise o velikom broju HIV infekcija u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji, te ističe da nema opravdanja za paniku ni posebnu zabrinutost oko tog pitanja

Priče koje kruže Slavonskim Brodom o velikom broju radnika, povratnika s afričkih gradilišta, zaraženih HIV-om nemaju osnove, jer su ove godine u Brodsko-posavskoj županiji evidentirana dva slučaja HIV pozitivnih osoba, slično kao i proteklih godina, kažu u HZJZ-u

Prema podacima HZJZ-a, kumulativna stopa incidencije (ukupan broj dosad evidentiranih slučajeva na broj stanovnika) za Brodsko-posavsku županiju iznosi 177/1.000.000, što je znatno ispod prosjeka za Hrvatsku (stopa za Hrvatsku 308/1.000.000 stanovnika).

Hrvatska i dalje s niskom učestalošću HIV infekcije: godišnje 90 novooboljelih

Od 1985. do listopada 2016. godine ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 1.403 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija i AIDS. Od toga je 474 oboljelih od AIDS-a, a u istom je razdoblju od posljedica AIDS-a umrla 202 osoba

Posljednjih godina prosječno se godišnje registrira devedeset (90) novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om u čitavoj zemlji, što stopom od 21 na milijun stanovnika i Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije (64/1 milijun je prosjek za zemlje EU/EEA u 2014.).

Preliminarni podaci govore da je u tom razdoblju zabilježeno 30 slučajeva HIV/AIDS-a u Brodsko-posavskoj županiji, a u ovoj godini, do listopada, dva nova slučajeva infekcije HIV-om i AIDS-a, što je na razini prošle godine, kažu u HZJZ-u.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS), afričke zemlje imaju najveće opterećenje HIV/AIDS-om, sa oko 26 miljuna oboljelih u 2015. godini.

U Hrvatskoj se većina oboljelih od HIV/AIDS-a zarazila spolnim putem prijenosa virusa. Spolni odnos između muškaraca je najčešći prijavljeni put prijenosa (63 posto), dok je drugi najčešći spolni put prijenosa između žene i muškarca (26 posto). Udio zaraženih HIV-om putem injektiranja droga je nizak i iznosi oko 5 posto.

Važnost prevencije i testiranja

U HZJZ-u podsjećaju kako rizik za HIV infekciju povećava spolni odnos s osobom zaraženom HIV-om, veći broj i učestalo mijenjanje spolnih partnera, nekorištenje zaštite prilikom spolnih odnosa s nepoznatim ili nedovoljno poznatim osobama, spolni odnos između muškaraca, kupovanje ili prodavanje seksualnih usluga, dijeljenje igala i šprica i ostalog pribora prilikom injektiranja droge.

U smanjenju rizika od infekcije, podsjećaju na važnost odgovornog spolnog ponašanja i korištenja zaštite kondomom

Testiranje je jedini način otkrivanja infekcije HIV-om, koje omogućava rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje. Stoga, ukoliko je netko bio u situaciji u kojoj se mogao izložiti zarazi (spolni odnos bez zaštite s nepoznatom ili nedovoljno poznatom osobom ili osobom koja je zbog svog ponašanja u većem riziku od zaraze HIV-om ili drugim spolno i krvlju prenosivim infekcijama, korištenje tuđeg pribora prilikom korištenja droge injektiranjem…), potrebno je potražiti savjet liječnika i otići na testiranje

U Hrvatskoj postoji deset centara za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV u osam gradova uključujući i Slavonski Brod u kojima se osobe koje su se izložile riziku zaraze HIV-om mogu anonimno i besplatno testirati na HIV, napominju u HZJZ-u.