LOKALNI IZBORI

Vrkićevi konkurenti u Osijeku zasad ne otkrivaju svoje karte

23.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Dok su u nekim većim hrvatskim gradovima već poznati pretendenti na gradonačelničku fotelju, ili se barem uvelike špekulira s imenima, u Osijeku vlada tišina, kao da izbori nisu za manje od pet mjeseci. Za sada je izvjesno samo to da bi po još jedan mandat mogao aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić. Iako slovi za favorita, nepoznato je ipak tko bi mu ovoga proljeća mogao konkurirati. Imenima se iz političkih tabora još ne licitira, a karte bi se trebale složiti do početka veljače, kada prođe izborni sabor HDSSB-a, u čijim je redovima eksplodiralo ove jeseni zbog kraha na parlamentarnim izborima

'Još ništa nismo konkretno dogovarali. Novo vodstvo stranke odlučit će o načinu izlaska na predstojeće lokalne izbore', ne želi ni o čemu prije izbornog stranačkog sabora zakazanog za sredinu siječnja reći za tportal predsjednik HDSSB-aDragan Vulin

Dok je on slovio kao kandidat za fotelju osječko-baranjskog župana, a aktualni župan Vladimir Šišljagić trebao se utrkivati za osječkog gradonačelnika, stranački puč urušio im je takav plan. Njihov jedini saborski zastupnik Josip Salapić, koji se u parlamentu priklonio HDZ-u, odškrinuo je vrata moguće suradnje i na lokalnoj razini. No u osječko-baranjskom HDZ-u za sada su 'rezervirani'.


'Intenzivno radimo na pripremi za lokalne izbore u svibnju 2017. S obzirom na izvrsne rezultate koje je HDZ napravio na nacionalnoj razini, želimo nastaviti pozitivan trend te radimo na tome da za Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao kandidate istaknemo najkvalitetnije ljude. Početkom godine HDZ Osječko-baranjske županije imat će pripremljene liste kandidata za župana i dožupane. Svi gradski odbori HDZ-a u županiji istog dana istaknut će kandidature za gradonačelnika i dogradonačelnika svih gradova', poručuju HDZ-ovci, koje još od osnutka HDSSB-a, u koji je prešlo dosta HDZ-ovaca, muče kadrovski problemi u gradu na Dravi.

Hajduković je 'kriva adresa'

Prema kuloarskim pričama, moglo bi doći do raspuštanja njihove gradske organizacije, no kao velika stranka, uvjereni su Osječani, ipak si ne mogu dopustiti rizik da nemaju kandidata. Slični problemi pritišću SDP.

'Pitate na krivoj adresi za gradonačelnika', kratko za tportal odgovara SDP-ov Domagoj Hajduković, predsjednik njihove stranačke osječko-baranjske organizacije.

Kaže da se razgovara o tome, a vjeruje da će se poslije Nove godine početi pozicionirati u Osijeku i županiji iako u nekim sredinama imaju kandidate, ali je to više iznimka nego pravilo.

Podržat će Vrkića

S obzirom na to da je aktualni Ivan Vrkić kao nezavisni kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a pomeo HDSSB-ova konkurenta Krešimira Bubala na prošlim izborima, izgledno je da će za novi start tražiti podršku dosadašnjih partnera. Očekuje se da će ju i dobiti jer je šef HNS-a Ivan Vrdoljak javno odbacio mogućnost svoje kandidature te rekao da je 'bio s Vrkićem, koji odlično stoji, a građani mu vjeruju', pa nema razloga da ne ide u drugi mandat jer je u osječkom Gradskom vijeću postigao mir.

Najpoznatiji osječki mostovac i predsjednik njihova saborskog kluba zastupnika Miroslav Šimić kratko je odgovorio da će kod njih sve biti poznato u veljači.