KASNIO DNEVNI RED

Vlada revijalno odvozila sjednicu uoči Božića, pogledajte što je sve odlučila

22.12.2016 u 10:00

  • +4

Vlada raspravlja o isplati povećanja osnovice plaća slijedom rasta BDP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića održala je redovitu sjednicu u Banskim dvorima, možda i zadnju ove godine, no što je na dnevnom redu, novinari su morali zapitkivati ministre jer ni ovaj put medijima nisu poslani ni dnevni red, a ni materijali. Dnevni red, i to samo otvorenog dijela sjednice objavljen je naknadno kad je ona već započela i sama uz nekoliko minuta kašnjenja, a materijali po njezinu završetku

Uoči sjednice novinari su od ministra financija Zdravka Marića uspjeli izvući da će neke od točaka dnevnog reda otvorenog dijela sjednice biti dodjela pomoći jedinicama lokalne samouprave te odobrenja i suglasnosti za zaduženja nekima od njih.

Ono što se očekivalo bila je odluka o dogovoru koji je ministar rada i mirovinskog osiguranja Tomislav Ćorić jučer postigao s predstavnicima sindikata državnih službi oko povećanja plaća državnih službenika, kojima bi od 1. siječnja osnovica plaće trebala biti veća za dva posto, a od prvog kolovoza za još dva posto te od 1. studenog dodatnih dva posto. Božićnice bi u idućih 10 dana trebali dobiti svi, a razgovori s javnim službenicima očekuju se u siječnju.


Upravo na tom dogovoru premijer Andrej Plenković je zahvalio na početku današnje sjednice kazavši u svojem redovnom pregledu aktualnih događanja kako se tim dogovorom iskazuje duh poštovanja prema socijalnim partnerima te da je dogovoreno vrlo kvalitetno i da će biti kvalitetno za dizanje povjerenja te daljnji poticaj za razgovore s javnim službenicima.

Dogovor bi trebao biti potpisan tijekom sutrašnjega dana, najavio je Ćorić nakon što je ukratko podsjetio na povijest pregovora i dogovora te je napomenuo da je i druga strana izrazila zadovoljstvo takvim dogovorom.

Vlada je stoga donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna KU-a za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade te zaključkom prihvatila izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i izmjene i dopune Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama

Sa sindikatima javnih službi, podsjetimo, dogovor nije postignut zbog nesuglasica oko isplate duga za 2016. i mogućeg usklađivanja s rastom plaća u gospodarstvu i ti će se pregovori nastaviti u siječnju, nakon što se imenuje nove pregovaračke odbore.

Kako do sredstava za božićnice?

Uoči sjednice Marić je novinarima kazao da će Vlada osigurati sredstva za božićnice preraspodjelom sredstava između ministarstava. Govoreći o sporazumu sa sindikatima po kojem će oko 240.000 javnih i državnih službenika do kraja godine dobiti božićnice od po 1.250 kuna, podsjetio je da je u proračunu predviđeno oko 700 milijuna kuna za povećanje mase plaća za zaposlene za iduću godinu.

'Rebalansom ovogodišnjeg nisu predviđena sredstva za božićnice, ali s obzirom na obvezu jer s javnim službama nije postignut dogovor, u okviru preraspodjele imamo zakonsku mogućnost do pet posto s pojedinih stavki namaknuti ta sredstva i to radimo', rekao je Marić.

'Radimo na sigurnosti hrvatskih građana'

Šaljemo važnu poruku u ovo predbožićno vrijeme, kazao je Plenković te se osvrnuo na pitanja sigurnosti s obzirom na recentna događanja u Berlinu i Ankari. Još jednom je izrazio žaljenje i sućut te upozorio da terorizma moramo biti svjesni, ali i da se radi na sigurnosti hrvatskih građana.

Pritom je podsjetio je da je Vlada osnovala povjerenstvo čija je zadaća izraditi strategiju domovinske sigurnosti te opetovao: 'Želim osuditi napad u Berlinu i ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari. Terorizam je ozbiljna i velika prijetnja suvremenoga svijeta. Hrvatska je članica EU-a i NATO-a i tome moramo voditi posebno računa. Naš MUP i policija podigli su mjere opreza kako se to obično radi na kraju godine kada se povećavaju javna okupljanja.'

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je uoči sjednice da je u Hrvatskoj na snazi redoviti treći stupanj povećanih mjera sigurnosti, kakav je bio i lani, no nema naznaka da bi se u Hrvatskoj mogao dogoditi teroristički napad sličan onom u Berlinu: 'Idemo u smjeru pojačanog nadzora frekvencije ljudi, pojačan je nadzor prometnih čvorišta na željezničkim kolodvorima, zračnim lukama i slično.'


'Politika Vlade je na dobrom tragu'

Plenković je podsjetio i da je sudjelovao na sastanku Europskog vijeća na kojem je sudjelovao, a na kojem je postignut dogovor o revidiranju šengenskog zakonika: 'Posebno smo uvrstili jedan dio zaključaka Europskog vijeća koji uzima u obzir specifičan položaj država poput Hrvatske koja nastoji ispuniti kriterije za ulazak u šengenski sustav i to će sigurno pomoći da ne dolazi do novih troškova ili problema tzv. uskih grla na granici s našim susjednim državama, članicama EU-a koje su u okviru Schengena, poput Slovenije i Mađarske.'

Uz podsjetnik da Hrvatska ima kopnenu granicu dugu čak 1.377 kilometara, naznačio je da je 'važno raditi na njezinoj zaštiti na učinkovit način' i pritom pohvalio reakciju policije i zdravstvenog sustava koji su 'spriječili potencijalnu tragediju u slučaju 67 ilegalnih migranata otkrivenih u kombiju kod Novske'.

Razlog za zadovoljstvo Plenković je našao i u hrvatskom kreditnom rejtingu kod agencije Standard & Poor's, a koji ima najbolje izglede u posljednjih osam godina i poručio: 'Dokazali smo da je politika Vlade na dobrom tragu.'

Zadovoljan je i sastankom koji je početkom tjedna u Banskim dvorima održan s Hrvatskom zajednicom županija te istaknuo da je važno pravovremeno prepoznavati ključne projekte za sve dijelove Hrvatske i tako realizirati jedan od ciljeva - ravnomjeran regionalni razvoj zemlje.


'S aspekta županija proces decentralizacije iznimno je važan', naznačio je premijer te dometnuo i da je s ministrom državne imovine Goranom Marićem u Sisku razgovarao sa županom i gradonačelnicom te otkrio da je Sisačko-moslavačka jedna od ključnih županija kojom će se baviti Vlada. Štoviše, tijekom veljače Plenković kani u Sisku održati i sjednicu Vlade


Što se tiče samog dnevnog reda, Vlada je usvojila Nacrt prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u obitelji radi usklađivanja s EU zakonodavstvom, a koje novine zakon donosi, objasnio je ministar pravosuđa Ante Šprlje kazavši da će one pružiti veću zaštitu žrtvama obiteljskog nasilja, pri čemu se posebna prava odnose na djecu žrtve nasilja u obitelji uz osiguranje zaštite širem krugu osoba. Plenković se nadovezao kazavši da je nasilje u obitelji negativan fenomen i nešto protiv čega se 'ova Vlada mora boriti tijekom cijelog svog mandata kako bi se počinitelje kaznilo'.

O prijedlogu izmjena Zakona o ravnopravnosti spolova govorila je ministrica obitelji i socijalne skrbi Nada Murganić naglasivši da će predloženim izmjenama biti bolje regulirana provedba načela jednakih postupanja i mogućnosti prema muškarcima i ženama na tržištu rada te bolja zaštitu onih koji su bili žrtve diskriminacije ili su u dobroj vjeri odlučili ukazati na takvu vrstu diskriminacije.

Vladajući su usvojili i odluku o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu kojim se definiraju linije od općeg gospodarskog interesa, a odobrena je i dodjela sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode mraza iz travnja ove godine. '20 milijuna kuna, 13 županija i Grad Zagreb, mislim da je to u ovim okolnostima vrlo kvalitetna i nužna pomoć', ustvrdio je Plenković.

Vlada je na sjednici također dala suglasnost za zaduženje Zagrebu, Đurđevcu, Svetoj Nedelji i Svetom Jurju na Bregu, a Škabrnji su odobrena dva milijuna kuna na teret Proračunske zalihe za sufinanciranje izgradnje općinske zgrade s Memorijalnim centrom.