Hrvatska AFERA HAC

Sud blokirao račun Skladgradnje

Tvrtki Skladgradnja, koja je na bojenju tunela Mala Kapela i Sveti Rok navodno nezakonito zaradila 22 milijuna kuna, od danas je blokiran žiro račun, odlučio je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda koji vodi istragu o malverzacijama u Hrvatskim autocestama (HAC).

Istražni sudac Ratko Šćekić usvojio je zahtjev zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje je tražilo blokadu imovine Skladgradnje kako bi se u slučaju pravomoćne presude mogla naplatiti nastala šteta, a sumnja se da ona iznosi 22 milijuna kuna.

Odlukom suca privremeno je blokiran samo račun tvrtke iz Imotskog, no ako na njemu ne bude dovoljno novca za pokrivanje štete, sud će blokirati i nekretnine i pokretnine Skladgradnje, tvrtke čiji je direktor i suvlasnik Slaven Žužul jedan od petorice uhićenih u akciji "Nesklad".

No, kako se doznaje od jednog od njegovih branitelja, odvjetnika Ante Madunića, obrana će već sutra sudu predložiti da se 22 milijuna kuna prebace na poseban račun, a da se odblokira žiro račun Skladgradnje.

"Tvrtka bi tako mogla nastaviti poslovati, a njenih 750 zaposlenika ne bi strahovala za plaće i radna mjesta", kazao je Madunić, dodavši da je o tome već razgovarao i s predstavnicima tužiteljstva koji, kako je rekao, načelno nemaju ništa protiv takvog rješenja.

Madunić je najavio i da će podnijeti žalbu na jučerašnje odluke o pokretanju istrage i jednomjesečnom pritvoru njegovom branjeniku Žužulu. O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće.

Uz Žužula, istragom o nezakonitom poslovanju HAC-a obuhvaćeni su još bivši predsjednik i član Uprave HAC-a Jurica Prskalo i Mario Lovrinčevića, direktor Sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željko Kandžija. Njih se sumnjiči da su zlouporabom položaja i ovlasti Skladgradnji namjestili natječaj bojenja dvaju tunela na autocesti Zagreb-Split i taj posao platili 22 milijuna kuna skuplje od tržišne cijene.

Svim osumnjičenima određen je jednomjesečni pritvor.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još