IŠARANI PLAKATI

Prolife prijeti tužbama aktivisticama i medijima

16.12.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Nakon što je tijekom noći išarano nekoliko plakata kampanje Želim živjeti, kojom se promoviraju stavovi što se žestoko protive pravu na pobačaj, iz građanske inicijative Prolife, koja stoji iza kampanje, kažu da su taj slučaj prijavili Državnom odvjetništvu, a tvrde da su se u njega uključili i njihovi pravnici i odvjetnici

'Riječ je o uništavanju privatne imovine, tj. tuđe stvari, što potpada pod odredbe Kaznenog zakona i za što je predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina', odgovorili su iz Prolifea na upit tportala planiraju li tužiti počinitelje ako budu pronađeni.

Iz inicijative Prolife navode i da se neki mediji i dalje ponašaju navijački, čime potiču taj vandalizam. Naglašavaju da se razmatra tužba i protiv medija koji potiču na vandalizam i kršenje Kaznenog zakona.

'Određene organizacije i portali su dali implicitno do znanja da su povezani s aktivistima-vandalima - CESI preko svojeg Facebooka, kao i libela.org, koja je na webu navela da su im aktivisti rekli da plakati sada izgledaju mnogo bolje', poručuju iz inicijative Prolife i dodaju da, ako su točne te indicije, za koje smatraju da postoje, onda navedene organizacije poznaju te aktiviste i dužne su ih prijaviti po Kaznenom zakonu.

Portal Libela u petak je objavio tekst u kojem piše da je malom noćnom akcijom skupina aktivistkinja i aktivista uredila, kako su naveli, manipulativne plakate 'Želim živjeti' na lokacijama u Zagrebu. Plakate su išarali porukama u kojima poručuju da žele živjeti u sekularnoj državi u kojoj Crkva i njene satelitske udruge ne odlučuju o reproduktivnim pravima žena i u kojoj žene imaju pravo na izbor.