BRANITELJ BEZ DLAKE NA JEZIKU

Matić: Prijetili su mi iz Ministarstva branitelja!

01.12.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Iz Ministarstva branitelja indirektno mi je poručeno 'da se ne bavim određenim stvarima' jer oni 'imaju mehanizme kojima mi mogu stati na kraj', kazao je hrvatski branitelj Fred Matić

Matić je navedeno izrekao na konferenciji za novinare pod nazivom 'Odnos države, vlasti i politike prema HTV-u' koju je organizirala Udruga pravnika Vukovar 1991. nakon što im se nitko od mjerodavnih iz Vlade, Ministarstva branitelja, Ravnateljstva HRT-a i Programskog vijeća s Prisavlja nije očitovao na temu sastanka kojem su prisustvovali glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić, državni tajnik iz Ministarstva branitelja Zoran Komar i član Vijeća Zvonko Milas, a na kojem se navodno, o čemu je tportal.hr već pisao, 'prijateljski' uvjeravalo urednicu emisije 'Dossier.hr' Anu Jelinić da u goste ne zove Matića i Zorana Šanguta jer previše zastupaju tezu da su i Srbi branili Hrvatsku.

'Prije godinu dana dogodila mi se slična stvar kao i novinarki HRT-a Ani Jelinić pa mi se nakon javnog istupa poručilo da se ne bavim određenim stvarima. Prijetnja nije bila eksplicitna, nego mi je prijatelj prenio poruku iz Ministarstva branitelja. Nisam je uzeo za ozbiljno jer se znam nositi s takvim stvarima', kazao je Matić, ne preciziravši tko mu je i kojim povodom poručio da zašuti.

On je, baš kao i Šangut i dopredsjednik Udruge Pero Kovačević, bio uvjeren da je vrijeme političkih komesara na televiziji iza nas, ali drže da ih je navedeni događaj s Prisavlja razuvjerio.

'Bio sam neugodno iznenađen kad sam čuo što se dogodilo. Milas ne predstavlja adekvatno hrvatske branitelje koji ovako ispadaju rigidni i nazadni desničari, a mi to nismo. Mi smo pošteni i časni ljudi. Mislili smo da je vrijeme discipliniranja novinara i prijateljskog uvjeravanja iza nas', naglasio je Matić.

S njegovim riječima složio se i Šangut, nadodavši da je njihova udruga u javnosti prepoznata po dvije teme kojima se sustavno bavi, a to su logori u Srbiji i sudjelovanje nacionalnih manjina u Domovinskom ratu.