PREDIZBORNO ČAŠĆENJE

Bandić povišicama kupuje HDZ-ovu podršku za proračun

14.12.2016 u 16:44

Bionic
Reading

Bandić je drugi put u dva tjedna predložio da se poveća novac za mjesnu samoupravu. Tako bi ona sada trebala raspolagati s nešto više od sedamsto milijuna kuna umjesto s njih 280, koliko je imala u ovoj godini. Također se predviđa drastično povećanje naknada predsjednicima i potpredsjednicima vijeća gradskih četvrti te vijeća mjesnih odbora. Sve to očito se radi da bi se dobila podrška, prije svega HDZ-a, za izglasavanje proračuna za 2017. godinu

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, predložio je za sljedeću sjednicu Skupštine, zakazanu za 20. prosinca, povećanje sredstava za financiranje mjesne samouprave s 15 na 18 posto. Riječ je o drugom povećanju u svega petnaestak dana.

Naime, na prošloj sjednici Skupštine sredstva za mjesnu samoupravu podignuta su s pet na 15 posto odnosno s 280 na oko 600 milijuna kuna, a prihvate li zastupnici novi prijedlog, 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora dobit će stotinjak milijuna kuna više.

Osim ovog prijedloga, Bandić je u Skupštinu uputio prijedlog prema kojem bi trebale rasti naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora.

Tako bi od 1. siječnja 2017. godine predsjednici vijeća, umjesto 7.181 kune, trebali primati 12.400 kuna, potpredsjednici, umjesto 3.591 kunu, primali bi 6.200 kuna, član vijeća gradske četvrti umjesto 2.426 dobivao bi 3.120 kuna dok bi potpredsjedniku vijeća mjesnog odbora umjesto 801 kune na račun sjedalo 3.100 kuna, a članu vijeća mjesnog odbora 1.550 umjesto dosadašnjih 486 kuna. Riječ je o bruto iznosima.

Kao razlog za povećanje naknada Bandić navodi povećani obim poslova koji će imati u budućnosti i da bi se brže rješavali komunalni problemi u dogovoru s građanima. Koliko bi se sredstava više trebalo izdvojiti, nije navedeno.


Tomislav Stojak, zastupnik HNS-a, podsjeća da je prije pet mjeseci predložio da se naknade daju na način na koji ih dobivaju i zastupnici u Skupštini.

'Dakle ukoliko se održi sjednica vijeća i ukoliko se pojave na sjednici, jer postoje podaci da 40 posto ljudi uopće ne sudjeluje u radu vijeća, a dobivaju naknadu. Zatražena je od mjesne samouprave i analiza da se vidi tko i koliko radi. Pet mjeseci su me ignorirali, a skupštinski Odbor za mjesnu samoupravu je požurnicom zatražio početkom prosinca od gradskih službi da se dostave podaci kako bi se moglo raspravljati o tome. Ništa nisu napravili po tom pitanju, već su sada odredili drastično povećanje naknada vijećnicima. Sve upućuje na to da je riječ o prikupljanju glasova za podršku proračunu', smatra Stojak.

Podsjetimo, uoči prošle sjednice Skupštine anonimni izvori iz HDZ-a najavili su da neće podržati proračun za 2017. godinu smatrajući ga prenapuhanim i nerazvojnim. Također se od istih moglo čuti da neće podržati ni odluku o privremenom financiranju koja bi se trebala donijeti u roku od osam dana nakon što se proračun ne prihvati, poslije čega bi se raspustila Skupština, a gradonačelnika bi zamijenio povjerenik kojeg bi imenovala Vlada.

U međuvremenu anonimni izvori iz najveće domaće političke stranke počeli su govoriti o tome da nikad nije rečeno da proračun neće podržati, već da postoji ta mogućnost.

S druge strane valja imati na umu da HDZ ima osam šefova u 17 gradskih četvrti i da su oni ti koji će upravljati sredstvima, a istovremeno imati veće naknade. Odbije li HDZ proračun, morat će objasniti ljudima na terenu da ništa od sredstava za gradske četvrti i većih naknada. A granica ljubavi između moći, vlastitog novčanika s jedne i stranačke iskaznice s druge strane vrlo je tanka.

Švaljek: To je predizborni potez

Nezavisna Sandra Švaljek smatra da obrazloženje povećanja naknada vijećnika gradskih četvrti i mjesnih odbora djeluje prilično neuvjerljivo. 'Teško se može opravdati povećanje naknada u rasponu od 30 posto za člana vijeća gradske četvrti do čak gotovo četiri puta u slučaju potpredsjednika vijeća mjesnog odbora. S obzirom na to da se ovakva odluka može razumjeti isključivo kao predizborni potez gradonačelnika te da je izostalo za građane razumljivo i prihvatljivo obrazloženje vrtoglavog povećanja naknada koje se financiraju njihovim novcem, mogu samo poručiti da će se mojim dolaskom na čelo Zagreba naknade vijećnika uskladiti s objektivnom mogućnošću financiranja naknada sredstvima Zagrepčana te ostati u sadašnjim okvirima', smatra Švaljek.