KULTURNA SRAMOTA

Spomenik Tesli zaboravljen u središtu Zagreba

01.12.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Iako je u samom središtu grada, spomenik Nikoli Tesli, na križanju Masarykove i Preradovićeve, stoji zapušten: po spomeniku u lokvicama vode trune lišće, a otkinuta su i slova imena poznatog izumitelja. Na postolju ima i opušaka. Zašto se Grad ne brine o spomeniku koji mu je u povodu 150. godišnjice rođenja N. Tesle, prije tri godine, posudio Institut Ruđer Bošković?

Iz Gradskog ureda za izgradnju, zaduženog za brigu o spomeniku, poručuju da su primijetili da je spomenik uneređen.

'Vidjeli smo da nema slova i naručili smo ih iz Italije. Nadam se da će ih isporučiti ovih dana. Već su ih vandali trgali', rekao je pročelnik Ureda Davor Jelavić, naređujući suradnicima da jave Čistoći kako treba oprati spomenik. Dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević smatra da komunalni redari moraju sve spomenike držati na oku i Uredu dojavljivati nedostatke.

A što je s obećanjem Grada da će Institutu napraviti novi odljev spomenika? Uz Ruđera Boškovića, Nikola Tesla, kipara Ivana Meštrovića, zaštitni je znak Instituta Ruđera Boškovića i kipovi obojice stajali su u dvorištu Instituta. Institut ga je posudio Gradu jer su odgovorni gradski ljudi kasnili s pripremom 150. obljetnice Teslina rođenja te nisu stigli napraviti novi odljev.

'Problem su nam dozvole. Meštrovićevi nasljednici ne dopuštaju Gliptoteci da nam daju odljev. Vidjet ćemo što će biti do proljeća. Ako ne uspijemo napraviti novi spomenik, Institutu ćemo vratiti postojeći', kaže Jelavić. Iz Instituta poručuju da im je Grad obećao na proljeće srediti ceste, a do ljeta dati i spomenik. Rumijana Meštrović, snaha I. Meštrovića, rekla je da Grad od njezine obitelji nije tražio dozvolu za novi odljev spomenika Tesli.