PISALI MIP-U

Šišljagić i Burić žele uzeti saborski mandat Josipu Salapiću

Bionic
Reading

HDSSB-ovi disidenti Vladimir Šišljagić i Dinko Burić koji su, nakon raskola stranke, prošlog vikedna izabrani za predsjednika i zamjenika predsjednika njihove varijante HDSSB-a, od Mandatno-imunitetnog povjerenstva zatražili su da u što kraćem roku preispita svoju odluku da Branimira Glavaša u saborskim klupama zamjeni Josip Salapić, zato što je smatraju nezakonitom, i o tome izvijesti Hrvatski sabor

Pozivaju se na Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, prema kojemu, kako navode, 'ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojemu je mandat prestao ili miruje'. S obzirom da Šišljagić i Burić tvrde kako su oni zakonski sljednici izvornog HDSSB-a, smatraju da su oni trebali odlučivati o tome tko će zamijeniti Glavaša u Saboru.

'Tu odredbu zakona zanemarili su svi odreda. Najprije HDSSB, a potom i Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Ako su to prvi učinili namjerno, MIP-u je to bila dužnost uočiti u postupku utvrđivanja ispunjavanja zakonskih uvjeta. Prema propisima i stanju na listi kandidata, čak dvojica stranačkih kolega su ispred Josipa Salapića', ističu u svojem obraćanju Hrvatskom saboruŠišljagić i Burić

Podsjećaju kako su prema preferencijalnim glasovima na listi HDSSB-HKS-a iza Glavaša najviše glasova osvojili Šišljagić, a potom Burić, s kojima se 'nitko nije konzultirao, nitko ništa nije pitao, niti izvijestio' te su obojica 'bezrazložno i protuzakonito preskočena'.


'Tako je predmetom odluke prekršen zakon, nanesena šteta i onemogućena provedba volje birača izražena na izborima za zastupnike Hrvatskog sabora, a sigurni smo da bi Hrvatski sabor morao biti hram zakonitosti i pravde. Mandat temeljem zakona i volje birača ne pripada Josipu Salapiću, već drugoj osobi, čije je mjesto u Hrvatskom saboru', ističu Šišljagić i Burić te najavljuju i pokretanje tužbe ako se ne poduzme nešto.

Zanimljivo je i da se Mandatno-imunitetno povjerenstvo poziva na isti članak i stavak zakona kao i Šišljagić i Burić, no, u MIP-u smatraju da je zamjena Glavaša Salapićem provedena sukladno zakonu, budući da su Šišljagić i Burić iz HDSSB-a izbačeni prije nego je zamjena provedena. S obzirom da u trenutku zamjene njih dvojica više nisu bili članovi HDSSB-a, smatraju u MIP-u, činjenica da je po preferencijalnim glasovima jedan od njih dvojice trebao zamijeniti Glavaša više se ne primjenjuje, nego stranka bira tko će u Sabor umjesto Glavaša.