OBEĆANJE VLADE

Briga o Hrvatima izvan Hrvatske je naša strateška zadaća

10.12.2016 u 17:45

Bionic
Reading

S ciljem unapređenja i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske u petak i subotu u Vukovaru je održana 3. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH na kojoj je istaknuto da su briga za Hrvate u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, skrb o hrvatskoj manjini u ostalim zemljama, afirmacija hrvatskog iseljeništva te povratak iseljenika, strateške zadaće rada aktualne Vlade.

U priopćenju za javnost odaslanom nakon sjednice citira se državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas koji je istaknuo da „prepoznajući značaj, doprinos i potencijal Hrvata izvan Republike Hrvatske kako u gospodarskim, znanstvenim i kulturnim interesima, kao i u stvaranju i obrani naše domovine, ciljanim mjerama i proaktivnom politikom ćemo raditi na boljem međusobnom povezivanju, produbljivanju veza te integraciji Hrvata izvan RH u hrvatski društveni i politički život, ali ćemo usporedo raditi i na podizanju svijesti među Hrvatima u RH i izvan RH o važnosti te suradnje, veza i kohezije“.

Zahvaljuje se svim članicama i članovima Savjeta na trudu, volji i angažmanu kao i nesebičnoj ljubavi koju daju domovinu Hrvatskoj, a koju ni vrijeme ni udaljenost ne mogu umanjiti.

Naglašava se da pripadnost hrvatskom narodu nije definirana zemljopisnim granicama nego se dijele kultura, tradicija, baština, jezik, povijest ali i budućnost te se ističe da je Vlada Andreja Plenkovića otvorena i spremna za sve konstruktivne prijedloge te na poduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti kada su u pitanju Hrvati izvan Hrvatske čije potrebe i važnost Vlada razumije.


Na sjednici u Vukovaru među konkretnim mjerama koje će doprinijeti snažnijem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske jest dogovor o čvršćoj suradnji u području znanosti i obrazovanja na način da se osiguraju upisne kvote na hrvatskim sveučilištima za studente – pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te osiguravanje stipendiranja studenata - pripadnika hrvatske manjine i iseljeništva tijekom studiranja u RH.

Istaknuta je važnost učenja i poučavanja hrvatskog jezika i kulture u svijetu te je u tom smislu predloženo otvaranje novih lektorata poput lektorata na Sveučilištu u Temišvaru u Rumunjskoj.

Predloženo je pokretanje Hrvatske svjetske poslovne mreže koja će doprinijeti umrežavanju poduzetnika i gospodarstvenika hrvatskog podrijetla diljem svijeta i poticati njihov interes za ulaganjem u Hrvatsku. Naglašen je potencijal suradnje u okviru različitih programa koje pružaju fondovi EU.

Na sjednici Savjeta je istaknuta važnost potencijala Hrvata izvan Republike Hrvatske u demografskoj obnovi Hrvatske kroz poticanje povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka te je u tom smislu istaknuta potreba olakšavanja stjecanja državljanstva i rješavanja drugih statusnih pitanja.

Naglašena je i potreba uvođenja e-glasovanja koja će Hrvatima izvan Republike Hrvatske omogućiti Ustavom zajamčeno pravo glasovanja na izborima.
Savjet Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je snažnu potporu Vladi RH u svim njezinim naporima i aktivnostima koje poduzima u očuvanju istine o Domovinskom ratu, zaustavljanju kriminalizacije Domovinskog rata te pružanju svekolike (pravne i materijalne) pomoći svim optuženim hrvatskim braniteljima kao i zaustavljanju daljnjeg progona hrvatskih branitelja.