DOK RASPRAVA TRAJE

Sabornica poluprazna, zastupnici pišu amandmane

10.12.2016 u 09:47

  • +12

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Šćitar

Bionic
Reading

Zbog stiske s rokovima Sabor danas neuobičajeno zasjeda kako bi zastupnici raspravili proračun za sljedeću godinu. Proračunski prihodi planiraju se u iznosu od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a

15:29 Na Lovrinovićevu primjedbu odgovorila je HNS-ova Božica Makar: 'Vi ste isto osobno nekoliko puta izgubili pravo rasprave jer niste bili prisutni ovdje u sabornici. Ja vas zbog toga ne osuđujem jer vjerujem da ste imali drugih obaveza i da zbog toga niste mogli biti prisutni tu na sjednici. Međutim, mi smo prije dva dana dobili prijedlog proračuna koji ima više od 700 stranica i tokom današnjeg dana mi i vi i svi saborski zastupnici koji žele mogu podnijeti amandmane na taj prijedlog proračuna. Upravo ovo vrijeme većina naših kolega i kolegica u svojim klubovima piše ove amandmane. I zato vas molim nemojte biti licemjerni', poručila je Makar.

Odgovorio joj je i Lovrinović. 'Ja nisam licemjer ništa više od onih drugih. Ja vas pozivam da zajedno odemo po sobama pa ćete vidjeti kako ćete se šokirati i vi i ja koliko ljudi piše amandmane, a koliko ih šeta vani, ali ne ulazim u to. To je zadatak predsjednika Bože Petrova kojeg sam prvog trebao prozvati jer kada usporedim prošli mandat akademik Reiner je bio puno više na ovim sjednicama', kazao je Lovrinović.

14:53
U popodnevnim satima u sabornici raspravu prati svega nekoliko zastupnika. Kako je na svom Twitter profilu pojasnio Siniša Varga, zastupnici u klubovima pišu amandmane.

'Ravno samnom ovdje u Saboru sjedi danas, nazočno je 16 zastupnika i poštovani građani hvala, ustvari što ste izabrali, to ste i dobili', spočitnuo je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

13:36
Ovakav proračun i projekcije HNS-ovog Ivana Vrdoljaka podsjeća na 2005. 'Jučer mi je jedan moj dobri, dragi prijatelj rekao: 'Ivane ovo je deja vu. 2005., 2006. Stabilizira se proračun, rast na 4 posto, prihodi od PDV-a rastu, Škegro je svoje odradio, već smo ga zaboravili, PDV-e je krenuo, sve dobro ide, potrošnja, zaduživanje, ono socijalna struktura, kupuju se glasovi, ulaže se gdje treba i gdje ne treba. Izvoz ne raste, usporava, uvoz raste, potrošnja raste, tri, četiri, pet milijarde svake godine, kriza', rekao je Vrdoljak.

Na to se opet nadovezao Maras. 'Posebno zabrinjava jedna situacija koja podsjeća na situaciju 2005. kada je gospodarstvo raslo, a vlada je to iskoristila za kupovinu glasova kroz proračun i dizanje rashoda. Ovo me podsjeća na Šuker ekonomiju - potroši više nego što imaš i budi rasipniji nego što je to potrebno', kazao je Gordan Maras.

Za vrijeme replika na izlaganje HNS-ovog Vrdoljaka, SDP je ponovno podsjetio na ploču u Jasenovcu. 'On onu sramotu ne bi dopustio', stajalo je na natpisu na klupi Arsena Bauka. SDP-ovac je aludirao na godišnjicu smrti bivšeg predsjednika Franje Tuđmana.



13:14
U replici je Gordan Maras podsjetio kako je Bernardić pozvao HDZ i Most na dijalog.

'Naš premijer je otišao nakon sat vremena na stranački sastanak u Trakošćan. Sat vremena pročitati govor, otići na puricu s mlincima u Trakošćan, mislim da to nije put na koji način bi trebali raditi u ovom Hrvatskom saboru', rekao je Maras.

12:41
Za raspravu o proračunu javilo se 12 klubova zastupnika te više od 50 zastupnika za pojedinačnu raspravu. Ako se izuzmu replike, koje su već sada oduzele dosta vremena, pred zastupnicima je rasprava koja može trajati i više od 11 sati.

12:15
HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako ona ne bi povlačila parelele između bivše i sadašnje vlade.

'Svima je bila potrebna katarza koja se dogodila i u vašoj stranci i vi ste njen produkt', poručila je Bernardiću.

11:38
'Uvaženi kolega Bernardić, rekli ste teško se diše. Ako se teško diše znamo što moramo - uzeti bronhi, ovaj proračun je bronhi da se prodiše', replicirao je Bernardiću HDZ-ov Josip Borić.

'Slažem se s vama da nam treba više bronhija. Treba nam više hrvatskih bombona, ledenih kocki, bajadera, svih oni dobrih hrvatskih proizvoda koje proizvode naše firme, hrvatskih čokoladica', odgovorio je Bernardić, aludirajući na 'aferu' sa srpskim čokoladicama u kojoj se našla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

11:29
'Proračun je složen, tako da ispunjava političke ciljeve i u tome je sav njegov grijeh. Trebao bi biti složen tako da ispunjava ključne, razvojne ciljeve države a ne političke ciljeve zbog održanja vlasti radi vlasti same', zaključio je Bernardić.

11:27
'Također zasnivate razvoj zemlje na novcu iz europskih fondova koji su optimistično bili početkom godine predstavljeni sa stavkom i iznosom od 9,7 milijardi kuna, a potom je rebalansom hladno ustanovljeno da će taj iznos uplaćen iz europskih fondova biti 8,4 milijarde kuna. Moje pitanje zapravo na čemu temeljite ovaj, usudit ću se reći zarazni, zarazni, nadam se ne pogubni optimizam, da ćemo iz EU fondova iduće godine povući 11,2 milijarde kuna', kritizirao je Bernardić.

11:26 Osvrnuo se i na subvencioniranje kredita na kupnju stanova. 'Ovom reformom također će izgubiti jedinice lokalne samouprave i to 2 milijarde kuna. Nema nikakvog kriterija po kojem će kompenzacijske mjere ukoliko budu isplaćene, ukoliko ne dođe do rebalansa, biti isplaćene jedinicama lokalne samouprave u razini od planiranih 1,3 milijarde kuna. Prema tome, to su sve problemi koji opterećuju ovaj proračun, ali ono što me najviše brine je da u ovom proračunu stradavaju upravo zbog porezne olakšice, tj. ukidanja olakšice na kupnju prve nekretnine mladi, koje se vabi sa subvencijom kamate na stambene kredite za mlađe od 45 godina. Ona će subvencionirati stambeni kredit npr. za 30 godina 8 godina, i time ćete možda preko noći pretvoriti one kreditno nesposobne hrvatske građane nad naše mlade hrvatske obitelji u kreditno sposobne koji već sutra mogu upasti u zamku banaka i zamku dužničkog ropstva, kazao je.

Podsjetio je da je pozvao predsjednika Sabora, a da će pozvati premijera na razgovor o ključnim pitanjima za Hrvatsku.

11:24
'Gospodarski deficit trebao je biti manji nego ikad, ali ako se predikcije ne ostvare, on može biti veći nego ikad. Jedina reforma koja je predstavljena je ona reformu u kojoj se priča kako da se uzme, a ne kako da se stvori. Odbili ste naš prijedlog da se smanje plaće političara i povećaju plaće radnicima', kazao je Bernardić.

11:19
Podsjetio je Bernardić da je prije nekoliko mjeseci bivši premijer govorio da ima viziju. 'Danas, devet mjeseci kasnije, ista Vlada u istoj zemlji u istoj godini nudi proračun koji je potpuno različit, kao da mu je autor Bijeli zec iz priči o Alisi u zemlji čudesa', rekao je Bernardić.

11:17
'Hrvatska i dalje teško diše, Slavonija jedva samu sebe hrani. U proračunu se produbljuju nejednakosti između razvijenih i nerazvijenih krajeva', rekao je.

11:16
U ime kluba SDP-a o proračunu govori predsjednik Davor Bernardić, koji je spočitnuo što u dvorani nema niti premijera niti predsjednika Sabora. 'To govori o njihovoj brizi', rekao je.

10:55
SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić poručio je premijeru da ga proračun podsjeća na 2007./2008., i bijeg u Celovec. 'Hoće li 2018. biti bijeg u Europsku komisiju, a narod će opet dobiti premijerku s krumpir salatom i krizni porez?', rekao je Hajdaš.

'Što se tiče krumpir salate, tko ju hoće neka ju jede, ali kriznog poreza neće biti', odgovorio je Plenković.

10:40
'Kad bi trebao jednom riječju opisati ovaj proračun, rekao bih da je on skockan. Ministar Marić skockao je proračun kao Golfa dvojku pred registraciju. Kratkoročno gledano ovaj proračun, a vi ste sami rekli, se temelji na očekivanjima i pretpostavkama. U tom smislu, on je u danim okolnostima, takav kakav je. Dakle, u ovom trenutku imamo samo dvije reforme, ministra Marića i ministrice Dalić. I druge reforme, ja zapravo, ne vidim. Ili su one zaustavljene ili još nisu pokrenute. Da bi država krenula naprijed, trebamo se zajednički dogovoriti, trebate pozvati svoje ministre, vašu Vladu, sve sudionike pa čak i opoziciju da se oko ključnih pitanja dogovorimo. Ministar Marić može i dalje mutiti šećer u vodu, mazati gume kako bi one izgledale sjajnije, međutim one su i dalje ćelave, a meni se čini i malo prenapumpane, a vi ste malo brže povezli. Zato, zbog sigurnosti građana ove zemlje, pripazite na vožnju i pokrenite reforme o kojima ste pričali', poručio je nezavisni Tomislav Žagar koji je prije neki tjedan napustio SDP i priključio se Klubu Mosta.

'Jeste vi u oporbi ili vlasti?', poručio mu je Plenković, nasmijavši zastupnike. 'Što se tiče Golfa dvojke, nije proračun skockan, rađen je obazrivo, smireno sa pojasom', rekao je Plenković.

10:28
SDP-ov Domagoj Hajduković podsjetio je i na povećanje plaća javnih službi.

'Dok ovako trezveno i racionalno objašnjavate sve lijepo zvuči. Trzveno i racionalno objasnite, kako ćete objasniti učiteljima da nema novca za njihovo povećanje plaća, a istovremeno ured protokola Vlade ima povećanje od 100 posto', upitao je.


Pregovori sa sindikatima se još vode, odgovorio je Plenković uvjeren da će se naći rješenje koje će zadovoljiti i sindikate i vladu.

10:26
'Vi ste u izlaganju izrekli parolu o važnosti obrazovanja, a radi se o šarenoj laži i obmani. U sredstvima za obrazovanje, većina sredstava su decentralizirana i ne radi se o nikakvom povećanju', replicirao je premijeru SDP-ov Željko Jovanović.

10:18
Prvi se za repliku na premijer javio SDP-ov Gordan Maras. 'Izlaganje vam je bilo flah. Ja ću vam reći što mi govore građani - da trošite ono što nemamo. Građani će to kroz zaduženje morati vratiti', kazao je Maras. dodao je da su prihodi prenapuhani. 'Kažete da rasterećujete građane, a prihodi su 2,5 milijardi viši. Orkuda?', upitao je Maras, dodavši da sredstva nisu preusmjerena na umirovljenike i one kojima je najpotrebnije. spočitnuo je vladajućima i da nisu prihvatili SDP-ov prijedlog o povećanju minimalne plaće.

'Mislite da ću se inspirirati vama?!', dogovorio mu je Plenković. Kazao je da o proračunu govori onako kako se govori o njemu - trezveno i racionalno. SDP-ovcu je spočinuto što je njihova Vlada radila s minimalcem. 'Nemojte mi prodavati demagogiju', poručio je.

10:08
Detalje proračuna za 2017. predstavlja ministar financija Zdravko Marić.

10:00 'Ovaj proračun jasno zrcali prioritete Vlade, na tragu je očekivanaj većine hrvatskih ljudi. Stoga vas pozivam da ga podržite. Nastavak očuvanja fiskalne održivosti, uz promicanje gospodarskog rasta uz racionalni pristup rashodima', zaključio je.

9:58 Osiguravaju se, poručio je, i sredstva za lokalnu samoupravu koja je ostala bez dijela prihoda kroz poreznu reformu. Osigurano je 4 milijarde za lokalnu samoupravu.

9:57
Vodili smo računa i o društvenoj solidarnosti. 'Utvrdili smo povećanje minimalne plaće, što je povećanje za 156 kuna', rekao je.

9:56
Ovim proračunom jača se i domovinska i nacionalna sigurnost. 'Nakon više godina kontinuiranog smanjenja, povećava se proračun Ministarstva obrane', dodao je Plenković.

9:54
Posebna pažnja u proračunu posvećeno je demografiji. Plenković je pojasnio da se zbog toga povećavaju rodiljne naknade i subvencioniraju krediti za kupnju stana.

9:53
'Ukupan proračunski manjak zadržavamo ispod 3 posto BDP, to jest na razini od 1,9 posto BDP-a. Planirani manjak dovodi se na razinu ispod očekvianog rezultata to jest na razinu od 1,6 posto BDP-a. To će omogućiti pad udjela javnog duga u BDP-u', kazao je Plenković.

9:48
'Poreznim rasterećenjem poduzetnika i građana omogućit ćemo da im ostane 2 milijarde više nego da je porezni sustav ostao isti', kazao je, dodavši da će ti novci biti uloženi u nove investicije i poslovna ulaganja. 'sljedećih godina racionalnost u potrošnji bit će naš prioritet', poručio je Plenković.

9:46
Proračun predstavlja premijer Andrej Plenković koji je na početku rekao da je proračun rađen u specifičnim političkim okolnostima. podsjetio je pritom kada je rađen proračun za ovu godinu, te kako je došlo do pada vlade te novih izbora. Nova vlada potvrđena je prije dva mjeseca, podsjetio je.

9:45 Započela je sjednica. Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Zastupnici danas moraju raspraviti proračun, zbog rokova za amandmane. naime, od rasprave do glasanja o amandmanim mora proći tri dana. Kako Sabor u četvrtak odlazi na ustavnu stanku, rasprava se mora održati danas.

Razvoj događaja pratite na tportalu