UDRUGA OPĆINA UPOZORAVA

Stanje u lokalnoj samoupravi je neodrživo

09.12.2016 u 21:22

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đuro Bukvić istaknuo je u petak na Skupštini te udruge kako godinama upozoravaju na neodrživo stanje u lokalnoj samoupravi i traže reforme u smislu funkcionalno fiskalne decentralizacije jer, kako ocjenjuju, Hrvatska spada u red visoko centraliziranih država u Europi

Poručio je kako Udruga općina želi biti partner resornim ministarstvima, Vladi i Hrvatskom saboru, "ali partner čiji će se prijedlozi uvažavati i u konačnici razmatrati u svakom segmentu kada se donose zakoni vezani za lokalnu samoupravu".

Podsjetio je da je Hrvatska 2008. s Europskom unijom potpisala Povelju gdje se obvezala da u donošenju svih zakona koji se tiču lokalne samouprave mora imati mišljenje lokalne samouprave.

Bukvić: U depopulaciji nestalo 200 hrvatskih sela

Na pitanje novinara je li u razgovoru s ministrima dobio uvjeravanja da će se njihovi problemi riješiti, Bukvić je rekao da je u vremenima koja dolaze situacija izuzetno teška, ali vjeruju da će zajednički i sa druge dvije važne udruge predstavnika lokalne samouprave - Udrugom gradova i Zajednicom županija uskoro riješiti i onaj segment na koji upozoravaju - a to je iseljavanje mladih.


Upozorio je i na depopulaciju na selu. "U ruralnoj sredini živi milijun i tristo tisuća stanovnika. Na žalost, popis stanovništva je pokazao da je 20 posto stanovnika nestalo. Figurativno, to je 200 hrvatskih sela", rekao je Bukvić koji je uvjeren da će u uskoro udruge, zajednički s vlastima, rješavati te probleme na dobrobit hrvatskih građana.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio im je da Ministarstvo poljoprivrede definitivno mogu nazvati "svojim" ministarstvom koji uz brigu za poljoprivredu brine i o ruralnim područjima. "Neće biti zakona koji ćemo raditi a da u to ne uključimo Udrugu općina, neće biti pravilnika koji se na bilo koji način dotiče ruralnog područja a da vas nećemo o svemu tome pitati", istaknuo je.

Tolušić: Gradovi i općine raspolagat će poljoprivrednim zemljištem

Osvrnuo se na protekle četiri godine vođenja države, što je, kako je rekao, dovelo do potpune blokade u objavi natječaja, zapuštenog zemljišta i kompletnog kaosa u sustavu. Istaknuo je kako su u Ministarstvu počeli s izradom novog zakona o poljoprivrednom zemljištu te da će pozvati i Udrugu općina da u toj izradi sudjeluje. Najavio je da će definitivno vratiti raspolaganje poljoprivrednim zemljištem općinama i gradovima. "Znači, ponovno će doći ovlast onima koji najbolje znaju situaciju na terenu, a to su naši načelnici i gradonačelnici, uz sudjelovanje županije i naravno agencije ili Ministarstva u određenom stupnju, ali to ćemo još razraditi kako i što", istaknuo je.

Tolušić je rekao i kako je izuzetno bitan i program ruralnog razvoja i najavio da će vezano za sve te mjere koje se tiču općina održati posebne sastanke na koje će svi oni biti pozvani. Ocijenio je da u programu ruralnog razvoja ima "hrpa nebuloza" te najavio da će ispraviti ono što mogu, a što neće moći ispraviti učinit će sve što mogu da općine, gradovi i mjesta koja se mogu kandidirati što prije dođu do prijeko potrebnog novca.

Rekao je da će ista situacija biti i sa poljoprivrednicima. "Tu sam zbog vas, zbog naših poljoprivrednika, zbog naših ruralnih područja i činit ću sve što mogu da i odnos Ministarstva prema općinama, ali i naš međusobni odnos bude na puno većoj i konkretnoj razini nego što je bio do sada", poručio je Tolušić.

Ministar Marić: Raspolaganje državnom imovinom i u funkciji regionalne politike

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je da Udruga općina predstavlja jednu specifičnu i stvarnu Hrvatsku. "Vi niste na rubu i ne smijete nikada biti na rubu Hrvatske, vi ste kapilarni dio Hrvatske i zbog te važnosti, kao ministar državne imovine usmjerit ću aktiviranje imovine u smjeru poduzetništva i investicija", poručio je Marić. Rekao je da će najprije pristupiti izmjeni Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom i izmjeni Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.

"Moramo tu usnulu i zapuštenu državnu imovinu pokrenuti u interesu Hrvatske i svih nas", rekao je te dodao kako je Ministarstvo tu zateklo prilično loše stanje. Poručio je da će način raspolaganja državnom imovinom biti prvorazredni instrument za balansiranu regionalnu politiku. Oživljavanjem te nepokretne imovine može se stvoriti Hrvatsku kao novu vrijednost, da se institucionalno rješavaju problemi i da država bude učinkovitija - potpora ljudima i njihovom svakodnevnom životu.