VELIKI PROJEKT

Splićani u bazene ulažu 86 milijuna kuna

09.12.2016 u 20:30

Bionic
Reading

Kompleks javnih bazena na Poljudu, jedini u Splitu i izgrađen prije točno 37 godina, kreće u jednogodišnju energetsku obnovu u koju će biti uloženo čak 86 milijuna kuna, što je najveće ulaganje u gradsku sportsku infrastrukturu još od doba Mediteranskih igara

Nakon šestomjesečnog zastoja u natječajnom procesu zbog mnogobrojnih žalbi Agencija za promet nekretninama (APN) dodijelila je posao tvrtki Esco Energy iz Žminja: ona će uz 19,5 milijuna kuna potpore APN-a financirati kompletnu obnovu, a zauzvrat će se u idućih četrnaest godina naplatiti iz iznosa ušteđene energije.

Procjenjuje se da će poljudski bazeni godišnje uštedjeti oko pet milijuna kilovat sati, odnosno da će se njegovi računi smanjiti s 5,5 milijuna na oko 2,1 milijun kuna godišnje.

Zapušteni kompleks izgrađen je upravo povodom Mediteranskih igara i otad nije ozbiljnije obnavljan, premda njime cirkulira preko dvije tisuće građana dnevno i udomljuje desetke sportskih klubova u različitim vodenim sportovima. Kako je spojen na kotlovnicu u obližnjoj vojarni Lora, posljednjih godina često su bilježeni problemi zbog kojih su bazeni ostajali bez grijanja.

Ovim projektom izgradit će se nova kotlovnica koja će toplinskom energijom opskrbljivati i obližnji stadion Poljud, a ona će imati mogućnost pokretanja na fosilna ili plinovita goriva, kao i na električnu energiju. Potpuno će se obnoviti fasada bazenskog kompleksa koji danas uopće nema toplinsku izolaciju, rekonstruirati unutrašnja i vanjska rasvjeta, izraditi novi sustav centralnog nadzora i upravljanja, automatizirati mjerenje potrošene energije i sanirati sva ostala oštećenja.

Projekt obnove službeno je predstavljen u splitskoj gradskoj upravi, a za njegov početak čeka se još potvrda Gradskog vijeća na sjednici sazvanoj za kraj prosinca.