EPICENTAR U MORU

Jak potres zadrmao Split, bez veće štete na imovini, škole i ustanove ne rade

09.12.2016 u 14:09

  • +11

Potres u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Vojin Bašić / Hajdučke vijesti / Damir Petranović

Bionic
Reading

Snažan potres osjetio se na području Splita i okolice u 13.56. Prema prvim neslužbenim informacijama, njegova magnituda iznosila je oko 4,6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, a epicentar je bio u moru oko tri kilometra od mjesta Slatine na Čiovu

Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu izvijestio je kako su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili jak potres s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda potresa iznosila je 4,6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dostupnim informacijama potres se osjetio na području središnje Dalmacije.

Podrhtavanje tla trajalo je oko pet sekundi, a izazvalo je veliku zabrinutost građana koji su izašli na ulice. Zabilježili smo velike gužve ispred javnih zgrada, trgovačkih centara i hotela.

Građani novinaru tportala prijavljuju da je na više zgrada zabilježeno oštećenje zidova i stakala. U splitskom centru 112 zatrpani su pozivima: 'Ljudi su uznemireni i zovu bez prestanka, no nismo zabilježili veću štetu na imovini', kazali su nam. Kao što se može vidjeti iz fotografije, šteta je zabilježena i na Poljudu, u Hajdukovim prostorijama.


Većina učenika koji pohađaju splitske škole pušteni su s nastave, a slična je situacija i u splitskoj gradskoj upravi, gdje se zaposlenici neće niti vraćati na posao.


U zgradi splitske gradske uprave u Banovini, po informacijama tportala, zabilježeno je oštećenje zidova

Zasad nema konkretnih informacija iz Trogira, u kojem se potres također snažno osjetio.