USKORO POVEĆANJE BROJA

Znate li gdje su sve po svijetu hrvatski vojnici

09.12.2016 u 20:30

Bionic
Reading

Hrvatski vojnici danas se nalaze u šest međunarodnih misija od Kosova, preko Somalije, do Indije i Afganistana. U operacijama potpore miru, kako se to službeno naziva, sudjeluje ukupno 147 pripadnika Oružanih snaga RH. No ne zadugo. Za nešto više od godine dana taj će se broj utrostručiti

Prvi put je čizma hrvatskog vojnika stala na inozemno tlo usklopu jedne misije 1999. godine. Nakon što smo mi bili predmetom mirovnih operacija Hrvatska je te godine poslala deset nenaoružanih vojnih promatrača u Siera Leone.

Od tada su hrvatski vojnici sudjelovali u nizu mirovnih misija UN-a, NATO-a i Europske unije. Danas su pak raspoređeni u šest misija.

Najveća je ona u Afganistanu, u kojoj sudjelujemo već 13 godina.


Trenutno je u toj zemlji 96 pripadnika Oružanih snaga RH. Hrvatski vojnici na Kosovu su pak od 2009. godine i sada ih je tamo 23. 13 pripadnika Oružanih snaga nalazi se u Somaliji, a devet u misiji u Indiji i Pakistanu, a sedam u Zapadnoj Sahari. Jedan hrvatski vojnik trenutno je u misiji u Libanonu. Nedavnom odlukom Sabora, Hrvatska će od sljedeće godine povećati broj vojnika koji sudjeluju u misiji na Kosovu, gdje će se, osim dosadašnjeg transporta helikopterima Mi-171sh, baviti i izviđanjem i patroliranjem.

Ipak, 2018.Hrvatska će, prema najavama Ministarstva obrane, znatno pojačati svoju ulogu u međunarodnim misijama. S obzirom na to da je sada u inozemstvu 152 vojnika, za nešto više od godinu dana taj bi se broj mogaoutrostručiti.

Naime, Hrvatska namjerava poslati pješačku satniju koja može brojati od 75 pa do 200 vojnika u misiju NATO-a u Litvu 2018. Iste godine poslat ćemo, kako je najavio ministar obrane Damir Krstičević, i inženjersku satniju koja broji od sto do 150 vojnika u Afriku. Točna lokacija za sada nije poznata, a moguće je da će otići u Mali ili Srednjoafričku Republiku u sklopu UN-ove operacije.