LUDA PRIČA IZ SLAVONIJE

Pastva stala u obranu kažnjenog župnika: Oženjen je, pa što?

09.12.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Župljani Soljana i Strošinaca, mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na krajnjem istoku Hrvatske, ustali su peticijom protiv suspenzije svojeg župnika Vinka Dubravca. Đakovačko-osječka nadbiskupija odlučila ga je suspendirati jer 'živi kao oženjen (in modo uxorato)' što je u suprotnosti s obećanjem koje je prihvatio prilikom svoga ređenja, što je istovremeno i dio zakonitog kanonskog poretka Katoličke crkve. Riječ je o prvom takvom slučaju na području županjske Posavine

Navedeni je župnik pod 'kaznenom mjerom obustave' i ima status suspendiranog svećenika kojemu je zabranjeno obavljanje svećeničke službe, poručili su iz Nadbiskupije Glasu Slavonije.

Župljani župe Pohođenja Blažene Djevice Marije iz Soljana te Preobraženja Gospodinova iz Strošinaca, gdje je bio upravitelj župe, za odluku su saznali nakon prošlonedjeljne svete mise i odmah počeli prikupljati potpise kako bi im se vratio župnik. Čitav slučaj ih je i podijelio.

Oni koji su za povlačenje njegove suspenzije šokirani su i pričaju kako 'svi znaju kako ima obitelj', ali je bio u službi i redovito obilazio obitelji u potrebi, siromašne i bolesne, radio na materijalnoj i duhovnoj obnovi, što je godinama funkcioniralo, a sada postalo razlogom za njegovo lišavanje svećeničke službe, a oni koji nisu zadovoljni takvim načinom upravljanja župe ističu kako je 'bio rastrgan između svećeničkih obveza i obitelji, čestih odlazaka u Osijek, izbivanja iz sela, na štetu župe i župljana'. Oni su na takav dvostruki svećenički život već ranije upozorili i Đakovačko-osječku nadbiskupiju.


Suspendirani svećenik Vinko Dubravac u razgovoru za Glas Slavonije potvrdio je kako utjehu pronalazi u Isusu Kristu te da je grijeh što ima obitelj, što je već bilo prihvaćeno i objašnjeno, a sada mu se stavlja na teret. Demantirao je tom prilikom glasine kako se namjerava oženiti, a priznao kako ima nevjenčanu suprugu i troje djece te da je obitelj stekao nakon što se zaredio za svećenika.

Dekretom nadbiskupa mons. Đure Hranića vlč. Ivo Martinović, župnik u Vrbanji, imenovan je upraviteljem župe u Soljanima, a preč. Marko Mikić, dekan Drenovačkog dekanata i župnik u Posavskim Podgajcima, imenovan je upraviteljem strošinačke župe.