PETAK U VISOKOM DOMU

Ludi dan u Saboru: Vrdoljak zakrvio s mostašima oko uhljeba, Pernar glumio Isusa na križu

09.12.2016 u 09:30

  • +7

Sabor sjednicu nastavio glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnoga reda

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Sabor je i jutros rad započeo stankom koju je nekoliko saborskih klubova zatražilo zbog različitih tema, a potom je sjednicu nastavio glasovanjem o dosad raspravljenim točkama i utvrđivanjem dopune dnevnog reda na koji je, u sklopu 14 novih točaka, uvršten i prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu. U međuvremenu, čitalo se u sabornici popise 'uhljeba' i Evanđelje po Ivanu, a raspravljalo se i o 'razlici' između crtanja grafita i dvostrukog farbanja tunela

Zbog novih saznanja o nezakonitim izlaznim naknadama koje banke naplaćuju za prijevremene otplate kredita stanku je zatražio Goran Aleksić u ime kluba Živog zida i Snage.

S obzirom na to da se već nekoliko dana vodi spor ili sukob oko Ustavnog suda između predstavnika Vlade i to s teškim kvalifikacijama, stanku je zatražio SDSS-ov Milorad Pupovac, a koji smatra da o tome nešto trebaju reći predsjednik Sabora i Sabor. Na istu temu je stanku zatražio i Arsen Bauk u ime Kluba SDP-a.

Mostov Maro Kristić stanku je pak zatražio zbog slučajeva zapošljavanja u HEP-u, a u tome mu se pridružio i HNS-ov Milorad Batinić


'Što je uopće zakonito u poslovanju banaka?'

'Opet smo pronašli razloga da govorimo o bankama - one naplaćuju nezakonite naknade za prijevremene otplate kredita - imam dokaz da je tako: pravomoćna presuda Županijskog suda u Vukovaru koji je potvrdio presudu suda iz Županje Hypo banci da mora vratiti tu naknadu klijentu jer nema pravo naplaćivati nekakvu štetu zbog prijevremene otplate kredita. Te tarife su od četiri do šest posto i ne smije ih se naplaćivati, a na stranicama udruge Franak možete naći kako zahtijevati od banke da mirnim putem vrati taj iznos, u suprotnom možete tužiti banku. Riječ je o neosnovanoj stečevini banke koja izmaklu dobit smatra štetom', upozorio je Aleksić nakon stanke te dodao kako postoji sumnja da su nezakonite i ulazne naknade, ni na čemu utemeljene. 

'Ne znam što je više uopće zakonito u poslovanju banaka - gdje god uperite prstom, sve je nezakonito i, kolege iz Mosta i HDZ-a, očekujem vašu pomoć da stanemo na kraj nezakonitom poslovanju banaka', poručio je Aleksić te zazvao da se zakonskim izmjenama utvrdi da banke moraju dogovoriti s dužnicima početne fiksne marže - s onima s kojima to nisu ugovorili - i da se pokuša naći način da se svim dužnicima vrati preplaćeni iznosi i kamate jer postoje pravomoćne presude koje mogu biti temelj za zakonska rješenja'.


'Orepić u sadržaju možda nije pogriješio, ali u načinu jest'

'Ministar unutarnjih Vlaho Orepić treba biti saslušan na saborskom Odboru za Ustav te saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost jer mi smo ti koji biramo ustavne suce i ako on ima saznanja o njima, treba ih podijeliti s nama. Ako ima saznanja koja su u domeni krivičnog ili kaznenog progona, njegova dužnost primarno je da u skladu sa zakonskim pravilima to prijavi kao pojedinac. U protivnom, imat ćemo sukob između dvije institucije u zemlji, Ustavnog suda i Vlade, koji nije dopustiv i Sabor treba učiniti sve da nema takvog sukoba', istaknuo je Pupovac.

'Možda nije pogriješio u sadržaju onoga što govori, ali jest u načinu. Zamislite još da ministar obrane iznese takvu vrstu optužbe. U više smo navrata ovdje govorili o potrebi čuvanja institucija i zaustavljanju daljnje deinstitucionalizacije, a institucije su nam ionako krhke', upozorio je zastupnik.


'Orepiću, ili podnesi prijavu ili ostavku!'

'Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, čelni čovjek represivnog aparata ove države, optužio je jednu državnu instituciju da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Doveo je u pitanje integritet rada čitave te institucije, a onda je otišao korak dalje i optužio čitavo pravosuđe RH za korumpiranost - ministar unutarnjih poslova RH koji nije pokrenuo nikakav postupak, koji ne radi svoj posao, koji se sakrio u mišju rupu kada je trebalo otići u Jasenovac i maknuti ploču kojom se vrijeđa temeljne postavke RH, ali odlazi u tjedne i dnevne novine i blati', pobrojao je Orepiću 'grijehe' SDP-ov Peđa Grbin

'Ministre, ili radite svoj posao, pokrenite postupak, uklonite osobe koje su prijetnja nacionalnoj sigurnost RH ili podnesite ostavku - trećeg nema', zaključio je SDP-ovac.


O Göbbelsu i pizza majstoru u Saboru

'Jutrošnji slučaj skandaloznog zapošljavanja u HEP-u, u kojem se na račun i preko leđa hrvatskog branitelja zapošljava nećak jednog od direktora, ponukao me da pročitam ovu listu', krenuo je Mostov Maro Krstić u svoje izlaganje pa pročitao popis imena zapošljavanih u HEP-u navodno putem 'Kukuriku - HNS-ove veze'. Za listu, koju je započeo, ali nije dovršio čitati još prije koji dan u Saboru, Kristić je kazao da 'nije konačna jer se i sada objavljuju natječaji u HEP-u pa nova imena stalno pritječu. Zbog takvog kadroviranja imamo problem u energetskom sektoru i milijunske probleme na teret građana'.

'Zadnji put je Göbbels nabrajao ovako ljude po ulici', poručio je na to posve razljućen HNS-ov šef Ivan Vrdoljak i razjaren Kristićevim postupkom, koji je nazvao 'fašističkim', upitao: 'Što ćemo napraviti? Ubijati ljude po ulici ako je netko Srbin ili pripadnik neke stranke ili ćemo poštivati to da svi imaju jednaka prava!?!'

'Hoćemo li koristiti kriterije?', upitao je Vrdoljak pa nastavio: 'Taj Kristić bio je pročelnik 2010. na inzistiranje Stipe Gabrića Jamba, nakon toga najveći uhljeb u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, savjetnik vašeg kolege župana Dobrovića, a ima hrabrosti doći ovdje i prozivati ljude!?! Zar vam nije neugodno i sramota da ste se zaštitili od kaznenog progona s prijateljem i kolegom predsjednikom Sabora jer ste oštetili županijsku skupštinu!?! Mislite da ne znamo da je Božo Petrov na čudan i ilegalan način dobio 3.000 maraka za svoj doktorat? Pitajte kolegu Panenića zašto je pizza majstora stavio u NO Končara u ime Mosta!?! Pa kako vam nije neugodno!?!', grmio je Vrdoljak

Naime, dosjetio se Tomislava Šerića, bivšeg šefa Uprave HEP-a, koji je u osječkoj Tvrđi nekad vodio pizzeriju Oliva. Šerić, inače Vrdoljakov prijatelj, kako su pisali mediji, podsjetimo, bio je na čelu HEP-a oko godinu dana, a onda ga je Kukuriku smijenio zbog nikakvih rezultata. No, kako je kazao Vrdoljak, sad je Šerić član Mosta i bivši Mostov ministar Tomislav Panenić ga je imenovao u NO Končara, a dotakao se šef HNS-a i Orepića zbog kritiziranja Ustavnog suda te ga optužio da bi mogao utjecati na loš rezultat arbitraže s MOL-om, a što, smatra Vrdoljak, Most i želi.


Petrov se odmah upustio u odgovaranje Vrdoljaku premda je time prekršio Poslovnik Sabora, na što ga je upozorio HNS-ov Milorad Batinić i kazao da mu je drago da je spomenuo 'famoznih 3.000 maraka pa da može ovako pred svima javno odgovoriti'. Ponovio je pritom 'da su se ljudi iz službe bavili njime šest mjeseci prije parlamentarnih izbora, a upitajte se čiji su bili' te je ustvrdio da mu je Zavod za zdravstveno osiguranje, kao i svim stipendistima, dao mogućnost stipendije doktorata.


Proračun sutra na dnevnom redu Sabora...

U dnevni red je uvršten prijedlog o državnom proračunu za 2017. godinu, koji je Vlada s jučerašnje sjednice uputila u Sabor, a o njemu bi se trebalo raspravljati sutra i njime se predviđa proračunske prihode na razini od 121,6 milijardi kuna, rashode od 128,4 milijarde kuna te deficit od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Zastupnici su izglasali da prijedlog Zakona o minimalnim plaćamane ide po hitnom postupku, kao ni Mostov prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima državnih dužnosnika, te su većinom glasova donijeli novi Zakon o javnoj nabavi, po kojemu najniža cijena više neće biti jedini i najvažniji kriterij za ocjenu ponuda, a izmijenili su i Zakon o financiranju vodnog gospodarstva te donijeli zakone o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva i o kombiniranom prijevozu tereta.

Kad je riječ o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, HDZ traži da se u redovnoj proceduri sagleda politika plaća svih zaposlenika u državnom sektoru pa da se tek onda zastupnici odrede i prema plaćama službenika i državnih dužnosnika, a s obzirom na to da je Vlada jučer povećala iznos minimalne plaće, smatraju kako nema potrebe u ovom trenutku raspravljati o tome po hitnoj proceduri.


Sabor je kao članove Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) imenovao zastupnike SDP-a Borisa Lalovca, HDZ-a Grozdanu Perić i Mosta Ivanu Ninčević Lesandrić, a za zamjenike članova HDZ-ovu Marijanu Balić, HNS-ovu Božicu Makar i HDZ-ovu Dragicu Roščić. Za člana Nadzornog odbora Fine izabrao je HDZ-ova Damira Felaka umjesto Gorana Marića, nakon što je Marić postao ministar državne imovine.

Nakon što je HDZ-ov Davor Jelić stavio svoj mandat u mirovanje, umjesto njega u Sabor je ušao položivši prisegu Tomislav Lipoščak. Sabor je to jednoglasno podržao, no SDP-ov Arsen Bauk priupitao je predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Žarka Tušeka jesu li provjerili redoslijed osvojenih preferencijalnih glasova kad su birali Jelićevu zamjenu? Tušek mu je odvratio: 'Da, provjerili smo. Naglašavam - ovlašteni predlagatelj je uvijek politička stranka.'

'Mislim da je MIP u jednom slučaju napravio grešku primjenjujući Zakon o izborima zastupnika i bilo bi dobro da tu grešku više ne napravimo', rekao je Bauk aludirajući na slučaj u kojem je Josip Salapić zamijenio Branimira Glavaša (HDSSB). U konkretnom slučaju predlagatelj zamjene bila je stranka, u Povjerenstvu držimo da nema potrebe da ulazimo u materiju političkih odnosa, pogotovo ako nema prigovora na prijedlog stranke, odvratio je Tušek.

...danas Evanđelje po Ivanu

Pred zastupnicima se našla i odluka da se imunitet skine Ivanu Pernaru iz Abecede demokracije zbog kaznenog djela protiv imovine oštećenjem tuđih stvari, odnosno zbog pisanja grafita. Naime, Pernar je grafite na zgradi u Sesvetama napisao u listopadu prošle godine, a DORH je optužnicu podignuo u ožujku ove godine. Međutim, s obzirom na to da je u međuvremenu postao zastupnik i tako stekao imunitet, DORH je zatražio odobrenje za nastavak vođenja kaznenog postupka.


'Gospodine Pernar, jeste li Isus ili preljubnica?'

Pernar je zatražio da mu ne skinu imunitet te je kazao da je optužnica protiv njega politički motivirana, i to od HDZ-a, a pritom je čitao Evanđelje po Ivanu, glavu osmu, te se uspoređivao s Isusom na križu. Ili s preljubnicom iz te biblijske prispodobe. Ostalo je to djelomično u zraku uslijed različitih doživljaja nekoliko zastupnika, između ostalih potpredsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. On je k tome, kršeći Poslovnik, na što ga je upozorilo nekoliko zastupnika, stao u obranu svoga stranačkog šefa i premijera te rekao Pernaru da skidanje imuniteta nije vezano ni uz jednu političku stranku, nego DORH, i poručio mu da ne govori laži

U Pernarovu je obranu stao SDP-ov Nenad Stazić kazavši: 'Ubili su kao psa djevojčicu od 12 godina i za to nitko nije odgovarao, a sada se jednog saborskog zastupnika progoni zbog grafita kojih je puna svaka zgrada.' Stazić je kazao i da neće glasati da se Pernaru skine imunitet jer je ovo 'pitanje morala, a ne prava', no među zastupnicima se opet, baš kao i prije nekoliko tjedana, povela velika rasprava oko razloga za skidanje imuniteta saborskim zastupnicima i dosadašnjoj praksi u tim postupcima.


Cirkus, farizeji i mobiteli

Pojedini zastupnici podsjetili su da se na zahtjev DORH-a skida imunitet zastupnicima, neki su upozorili i da Pernar radi kampanju pred lokalne izbore, a Tušek je istaknuo da ni MIP, ni Sabor ne ulaze u meritum kaznenog djela jer postupaju po ustaljenoj praksi. HDZ-ov Ivan Šipić poručio je da mu je nevjerojatno od čega sve Pernar može napraviti šou i da uporno želi od svih njih napraviti cirkus, a zanimljivom je ocijenio 'sinergiju SDP-a i Živog zida te Pernara', koji je ranije zavapio: 'Dame i gospodo iz HDZ-a, ima li među vama ljudi koji su zgriješili za desetke milijuna ljudi i je li ih DORH procesuirao, a sud ih osudio? Koliku ste vi štetu napravili tijekom svoje dugogodišnje vladavine?'

Istaknuo je da danas imamo veće licemjere nego u Isusovo doba, a u toj raspravi koja se 'biblijski' dotakla i farizeja koji bi se, kako je kazao Branimir Bunjac iz Živog zida, danas lakše sporazumijevali zahvaljujući mobitelima, Pernar je uz još čitanja iz Biblije te Evanđelja po Mateju i podsjećanja na Ivu Sanadera i Božidara Kalmetu, postavio još nekoliko pitanja: 'Hoće li ljudi uskliknuti živjela pravna država - ovo je dokaz da se zakoni provode i da pravda pobjeđuje? Kakva će poruka biti poslana ostalim prekršiteljima zakona? Koju poruku vi iz HDZ-a meni šaljete ovim? Ovdje se ne sudi samo meni, nego i građanima.'

'Neki nisu crtali grafite, ali su dvaput farbali tunele'

Kako se to crtanjem grafita ugrožava državnu kasu, nikako nije bilo jasno Pernaru i to dok su, kako je podsjetila SDP-ova Sabina Glasovac, 'neki kao HDZ-ov Božidar Kalmeta dvaput farbali tunele'. Riječi ohrabrenja u tom smjeru pružio mu je i SDP-ov Gordan Maras, no Pernar, koji je ranije kolegama citirao definiciju licemjerja s Wikipedije, kazao je da će mu to, ako će glasati na kraju za to da mu se skine imunitet, malo značiti'.



Miro Bulj Patrik Macek, Izvor:Pixsell

'Hrvatska je zemlja Apsurdistan
, crtanje grafita kao kazneno djelo - pa tu je trebalo štetu napisati. Ne trebate se bojati, Ivane Pernar, ja neću biti kao neki zastupnici koji sad ovako pričaju', poručio mu je Mostov Miro Bulj i dodao: 'Imat ću i ja uskoro priliku suočiti se s DORH-om zbog svojih prijava kojeje trebalo rješavati. Kao aktivist sam imao brojne aktivnosti i kaznene prijave i nisam se bojao i do svih sam se obranio.'

'I Medo je prispio na klupicu'

Prisjetio se Bulj u svojem izlaganju i psa Mede koji je došao pred lice pravde, a 'u Ustavnom sudu sjedeljudi koji su se lažno predstavljali'. Ovo je sramota DORH-a, ali draže im je baviti se takvim stvarima nego ulaziti u sukob s onima koji imaju carstva i koji upravljaju medijima i poslovnim prostorima te uvoznim lobijima, a zato društvo i je tu gdje jest.Oštro osuđujem rad DORH-a zbog kriterija selektivnosti u brojnim kaznenim djelima dok svoju snagu i moć pokazuju na apsurdnim stvarima, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini', poručio je Bulj.

'Mijenjajte stvari i pokažite da ste drugačiji', poručio je Bulju Maras podsjetivši ga da je Most već neko vrijeme na vlasti, a spočitnuo mu je opet i slučaj kuma Bože Petrova u Hrvatskim vodama. 'Nemojte samo pričati. Takvi vas postupci diskreditiraju i više vam nitko neće vjerovati.'

Nisam saborski zastupnik na klik', poručio je Marasu Bulj i podsjetio da 'saborski zastupnik mora misliti svojom glavom', na što mu je Maras poručio: 'Vi ste na klik jedan - dva, veliki moralist, gospodine Bulj.'


'Šaraj malo, Pernaru'

S obzirom to da Pernar stalno proziva HDZ, oglasio se i HDZ-ov Stevo Culej koji je Pernara optužio da 'pljuje po HDZ-u' i poručio mu da 'malo šara' i da se sjeti i druge strane te se dotakao i mijenjanja partijskih knjižica i kostiju poginulih u ratu, zahvaljujući kojima Pernar danas može govoriti u Saboru, a nije baš upućen oko zbivanja u Domovinskom ratu.

Pernar je zahvalio Bulju, a kazao je da 'u ovoj državi Pernar i Medo mogu biti osuđeni, a Sanader, Kalmeta i cijela ta garnitura ne mogu'. 'Takve su naše institucije, riječ je o farsi, a vi, SDP-ovci, koji mi poručujete da dokažem nevinost - pa kome da ja dokazujem nevinost? Onima koje sam prozvao za njihov kriminal? Da DORH nije selektivan i pristran, taj bi se kriminal davno zaustavilo!', poručio je Pernar.