OBEĆANJE IZ 2006.

Ne dogovore li se danas Vlada i sindikati, mogući su štrajkovi

09.12.2016 u 07:24

Bionic
Reading

Na još jednom sastanku naći će se danas u 9 sati pregovarački odbori Vlade i sindikata, vezano uz zahtjev sindikata da im se ispuni obećanje iz 2009. godine o 6-postotnom povećanju osnovice, kao i dug za ovu godinu, jer su uvjeti za ispunjenje sporazuma ostvareni još krajem 2015. godine. Prijedlog koji ima je Vlada stavila na stol prije tri dana odbili su

Za sada su Vladini pokušaji da riješi ovaj problem neuspješni, jer sindikate nimalo nije impresionirala Vladina ponuda. A ponuda je bila dva puta po 2 posto povećanja osnovice plaće - prvo u siječnju 2107. godine, a drugo 2018. godine. Spremni su podmiriti dug koji ima prema zaposlenima u ovim službama za 2016. godinu, ali svega 27 od 186 milijuna eura stvarnog duga. Na pitanja o ovoj temi ministar financija, Zdravko Marić, vrlo je šturo odgovarao.

'Ponavljam, vrlo je kompleksna tematika i uvijek se moramo i biranim riječima odnositi prema tome', rekao je ministar Marić. Sindikati su ponudili svoje rješenje. Moguć je i novi sporazum, ali samo u scenariju koji iznosi Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.


'Novi sporazum u sebe uključuje povećanje osnovice za plaće tijekom 2017. godine, i to je naše najkompromisnije rješenje od 2 puta po 3 posto. Od 2018. godina želimo da počne proces konvergencije ili usklađivanje plaća i brži rast plaća u odnosu na one u privredi', rekao je Mihalinec.

Ako vlada danas ne odgovori zadovoljavajuće, sindikati su najavili reakcije. Koje, nisu rekli, no ostaju im ili tužbe ili štrajkovi. Ili pak oboje.