MIRANDO MRSIĆ

'HDZ je složio proračun u kojem se dijeli šakom i kapom'

08.12.2016 u 22:04

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar rada Mirando Mrsić ocijenio je u četvrtak u izjavi za Hinu da je prijedlog državnog proračuna za 2017. "tipični HDZ-ov državni proračun koji dijeli šakom i kapom, a ne brine se o tome gdje su prihodi" te u drugoj polovini godine očekuje rebalans proračuna jer se prihodovna strana neće ostvariti.

“Ovo je tipični HDZ-ov državni proračun koji dijeli šakom i kapom, a ne brine se o tome gdje su prihodi i opet nas tjera u skalu duga i povećanje deficita države, odnosno povećanje javnoga duga”, izjavio je Mrsić.

Smatra da proračun nije onakav kakav je bio najavljivan u smjernicama te da nije ni u skladu s obećanjima koje je HDZ dao.

"Proračun ide za tim da se poveća rashodovna strana i da idemo opet u dug preko 6 milijardi što zajedno sa 7 milijardi koje trebamo vratiti sljedeće godine kredita je ogroman deficit od 34 milijarde kuna. Očekivali smo da će biti više usmjeren prema ugroženim skupinama, prema radnicima, socijali, zdravstvu, a on je usmjeren uglavnom u onaj dio koji je vezan uz rashode Ministarstva obrane. Braniteljima se povećavaju sredstva očito u skladu s obećanjima koja su dana u kampanji i u šatoru u Savskoj se sada ispunjavaju", rekao je Mrsić.

455841 ,455880,455769 ,455723
Kaže kako je očito da nema sredstava za realizaciju sporazuma koje su vlade potpisale sa sindikatima.

Međutim, rekao je Mrsić, gledajući da je deficit od 6 milijardi, smatram da je bilo potrebno naći sredstva i da se taj famozni sporazum o osnovici sa sindikatima realizira i da zaposlenici u javnim i državnim službama dobiju povišicu plaće, kako je to zagarantirano s oba sporazuma.

Mrsić misli da proračun neće biti održiv jer se bazira na porastu BDP-a od 3,2 posto i na poreznoj reformi. "Pitanje je hoće li sve ono što se planiralo u poreznoj reformi biti ostvareno kada govorimo o prihodima državnog proračuna", kazao je.

Napominjem, nastavio je, da se "udario porez (povećanje PDV-a) na onaj dio naše ekonomije koji je izuzetno bitan a to je turizam koji u velikoj većini doprinosi prihodovnoj strani proračuna".

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar rada Mirando Mrsić očekuje da će u drugoj polovini godine trebati ići u rebalans proračuna jer smatra da se prihodovna strana neće ostvariti.