ZAGAĐENJE ZRAKA

Brođani nezadovoljni nakon sastanka s Vladom

08.12.2016 u 17:08

Bionic
Reading

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara i ekološke udruge u četvrtak su, nakon sastanka s predstavnicima Vlade, izrazili nezadovoljstvo planiranim potezima i dinamikom rješavanja problema onečišćenja zraka iz Rafinerije u Bosanskom Brodu, koje stanovnici Slavonskog Broda trpe već osam godina

Umjesto očekivanih predsjednika Vlade i resornih ministara, na sastanak održan na inicijativu ekoloških udruga, u Slavonski Brod došao je samo državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

"Dva su problema. Modernizacija rafinerije, koja se može ubrzati, i kvaliteta sirove nafte koja se doprema u Rafineriju", rekao je Čikotić nakon sastanka, tvrdeći da se sada ušlo u ubrzanu fazu rješavanja problema. Najavio je kako u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu sutra slijedi sastanak s Janafom.

Prema njegovim riječima, dio rješenja je priključenje Rafinerije na plinovod kako bi se otpadni plinovi spaljivali na ekološki prihvatljiviji način. Plinovod je s hrvatske strane, udaljen pet kilometara od Rafinerije. Za izgradnju voda do granice prema Čikotićevim riječima čeka se inicijativa iz Bosne i Hercegovine.

Duspara: Čuli smo isto što i 2009., a rješenje je u Janafu

Premda Čikotić tvrdi kako slijedi ubrzano rješavanje problema, slavonskobrodski gradonačelnik nakon sastanka situaciju vidi u potpuno drugom svjetlu.

"Danas ništa konkretno nismo čuli. Prekoračenja onečišćenja su i dalje svakodnevna. Pisali smo premijeru, ali odgovora nismo dobili. Čuli smo ono što nam je 2009. godine rekla ministrica Dropulić, koja nas je ismijala kad smo donijeli 17.000 potpisa. Od 2008. godine nemamo ni jedan konkretan korak koji je poduzela Vlada. Rješenje za ovaj problem je u Janafu, on šalje oružje kojim nas truju", izjavio je Duspara i poručio da je Brođanima ugroženo i ustavno pravo na čist okoliš.

Duspara kaže da je Vlada propustila iskoristiti poziciju Hrvatske kao članice EU. "Ova regija i ovaj grad osuđeni su na propast", rekao je.

Isti odnos prema nama je i kad je riječ o Vladinim fondovima, dok ljudi odlaze iz Slavonije oni nas stavljaju u rang sa Zagrebom, napomenuo je slavonskobrodski gradonačelnik.

Udruge: Očekujemo podatke o kvaliteti nafte koja stiže u bosanskobrodsku Rafineriju

Nezadovoljni su i predstavnici udruga. Kažu da je današnji sastanak formalno zadovoljio zahtjev s velikog prosvjeda od prije 14 dana. "Ipak, sastanak je nezadovoljavajući, jer nastavlja tijek koji traje osam godina. Procesi su usporeni ili ih nema", rekao je Hrvoje Gačić u ime skupine ekoloških udruga i građanskih inicijativa koje su prije 14 dana organizirale prosvjed s više od četiri tisuće prosvjednika.

Udruge s najavljenog sastanka predstavnika Ministarstva okoliša s Janafom očekuju podatke o kvaliteti nafte koja stiže u bosanskobrodsku Rafineriju, te odgovor na inicijativu udruga o osnivanju zaklade za liječenje djece iz Slavonskog Broda s malignim oboljenjima.

"Tražimo i konkretne podatke na koji način se ugovaraju budući uvjeti isporuke nafte", rekao je Hrvoje Gačić dodajući kako će potezi udruga ovisiti o odgovorima iz zapisnika razgovora koji će sutra voditi predstavnici Ministarstva zaštite okolišai energetike i Janafa.