SLUČAJ USTAVNI SUD

Petrov očekivano stao uz Mostovog ministra Orepića

08.12.2016 u 16:49

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković zbog izjava o Ustavnom sudu jutros javno na sjednici Vlade opomenuo ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, na stranu ministra iz kvote Mosta ipak je stao predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov

Iako po pitanju Ustavnog suda očito imaju drugačija razmišljanja, Petrov kaže da se neće stvoriti sukob između dvije opcije vladajuće koalicije.

'Što se tiče predsjednika Vlade Plenkovića, on je rekao da Ustavni sud kao institucija ne bi trebao biti meta napada. Ali s druge strane, moram upozoriti cijelu javnost da Vlaho Orepić kada je prozvao, prozvao je pojedince unutar Ustavnog suda. Druga stvar je što bi Ustavni sud volio dobiti metu kao što je Vlaho Orepić da se dovede u pitanje ili Vlaho Orepić ili Ustavni sud', poručio je Petrov u izjavi novinarima u Saboru.

Poanta izjave ministra, dodaje, bila je da je upitno zaslužuju li neki pojedinci biti ustavni suci.

'Za nas je Ustavni sud toliko ključno tijelo da bi trebalo imati jako dobre moralne i etičke kriterije zadovoljene da bi bili članovi tog tijela. Po nama građani trebaju imati povjerenja u institucije i te institucije bi trebale raditi u interesu građana, a ja ću postaviti drugo pitanje – tko je narušio dignitet, ministar koji je upozorio da postoje određeni pojedinci koji se lažno predstavljaju u javnim ustanovama ili su dignitet Ustavnog suda narušili oni koji su glasovali za takve ustavne suce', kazao je Petrov.

Podsjetio je da Most za neke pojedince o kojima se danas razgovara nije glasao.

'Ono što bi bilo potrebno za napraviti jest da se inicira radna skupina koja će pokrenuti pitanje o načinu izbora za Ustavni sud i izmjenu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Tada bi trebalo napraviti da ti kandidati prođu sigurnosnu provjeru, da njihova imena izađu barem dva mjeseca ranije u javnost, da se može analizirati kvaliteta dosadašnjeg rada i da mogu biti izloženi kritici javnosti ako je to potrebno. Na taj način možemo osigurati da Ustavni sud zadrži svoj renome i da bude ključno tijelo i da građani imaju povjerenja u takve institucije', zaključuje Petrov.