NEUOBIČAJEN MANEVAR

Baldasar predstavio proračun i moli podršku: 'Da, stalo mi je'

08.12.2016 u 14:25

Bionic
Reading

Dva tjedna uoči sudbonosne sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će se saznati hoće li grad u iduću godinu ući s privremenim financiranjem i prijeći u ruke Vladinog povjerenika, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar krenuo je u ofenzivu i javno predstavio svoj prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu u visini od 1,03 milijarde kuna

Riječ je o dosta neuobičajenom postupku jer su se dosad proračuni skrivali gotovo do samog usvajanja; ovaj put cilj je uvjeriti javnost i političke konkurente da se de facto radi o tehničkom dokumentu zbog čijeg bi neusvajanja Split zašao u slijepu ulicu.

'Ne mogu reći da me nije briga. Jest, briga me je zato što mi je stalo do grada', kazao je Baldasar nakon jednosatne prezentacije u kojoj je glavnu ulogu imala dugogodišnja šefica gradskih financija Ljiljana Vučetić. Za svaki slučaj, gradska uprava pripremila je i odluku o privremenom financiranju, koja bi se mogla usvojiti za slučaj da budžet ne dobije potrebnih osamnaest glasova vijećnika. Po njoj, Split bi u prvom tromjesečju iduće godine mogao potrošiti oko 170 milijuna kuna, odnosno eventualno još dvadesetak milijuna s dodatnim prihodima iz europskih fondova.

'Ako ovo nije razvojno, ne znam što jest'

'Proračun je gotovo identičan prethodnom, osim što smo ga povećali za 70-ak milijuna kuna jer u siječnju konačno započinjemo sa sanacijom odlagališta Karepovac, 37 milijuna kuna za rekonstrukciju tri četvrtine gradske javne rasvjete, za škole na Pazdigradu i Pujankama, tri garaže, koncertnu dvoranu, uređenje Trga Gaje Bulata i niz drugih projekata. Ako to nije razvojno, onda ne znam što jest - a živo me zanima kako će se postaviti SDP s obzirom na to da smo prethodnih godina zajedno razvijali ove projekte i jer su de facto sudjelovali i u izradi ovog proračuna', kazao je Baldasar.

Iako je u budžet silom zakona prvi put formalno uključeno 60-ak milijuna prihoda proračunskih korisnika, on je svejedno uvjerljivo najveći još od zlatnog doba sredinom dvijetisućitih; gradonačelnik ga namjerava dopuniti prodajom 'atraktivnih, ali imobiliziranih i neisplativih' gradskih nekretnina vrijednih gotovo 140 milijuna kuna, dok se zaduživanje od oko 116 milijuna kuna odnosi na pokriće starih dugova, neke 'prolazne' stavke te božićnice za umirovljenike i nezaposlene - ali tek od iduće godine. Planirana je i nabava novih autobusa vrijednih 85 milijuna kuna, kao i besplatni udžbenici za djecu u prva četiri razreda osnovne škole.

Baldasar se pohvalio da se izdvajanja povećavaju za čak po 20-ak milijuna kuna u resorima socijale i sporta, desetak milijuna kuna u sektoru gospodarstva te čak stotinu milijuna kuna u gospodarstvu - dok ove godine konačno neće rasti troškovi gradske administracije.

'Nije uhljebljivanje nego smjena generacija'

'Prigovaraju mi, i vi novinari me žestoko kritizirate zbog navodnog zapošljavanja gomile ljudi - da, zbilja sam ih zaposlio, ali jednako toliko ih je otišlo u mirovinu. Nastupila je smjena generacije. Saldo broja zaposlenih na koncu mog mandata bit će nula, jednako kao i u gradskim tvrtkama', tvrdi Baldasar. Pojednostavljeno u brojkama, proračun Splita u idućoj godini trebao bi iznositi 5.784 kune po stanovniku. Svaka pravna osoba u njega mjesečno uplati u prosjeku 1.720 kuna, a svaki građanin 215 kuna.


Kako sada stvari stoje, teško će na sjednici 20. prosinca splitski proračun za 2017. godinu doista biti usvojen: Baldasar sada javno tvrdi da ima desetak sigurnih glasova, sve je izvjesnije da bi ruke moglo dati troje Kerumovih vijećnika i dvoje HNS-ovaca, no u svakoj kombinaciji nedostaje mu barem još nekoliko glasova - bilo iz HDZ-a, bilo iz SDP-a. U pozadini se lobira među vijećnicima tih stranaka koji imaju interesa u najavljenim izmjenama GUP-a, a ni same stranke formalno još nisu donijele odluku.