POSTUPAK DORH-A

Zbog grafita Pernar ostao bez imuniteta

08.12.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo je većinom glasova dati odobrenje DORH-u da nastavi voditi postupak protiv Ivana Pernara. Bez imuniteta Pernar je ostao zbog kaznenog djela protiv imovine oštećenjem tuđih stvari, odnosno zbog pisanja grafita

Pernar je grafite na zgradi u Sesvetama napisao u listopadu prošle godine, a DORH je optužnicu podignuo u ožujku ove godine. Međutim s obzirom na to da je Pernar u međuvremenu postao zastupnik i tako stekao imunitet, DORH je od MIP-a zatražio odobrenje za nastavak vođenja kaznenog postupka.

MIP je taj zahtjev danas i odobrio jer, kako je kazao predsjednik MIP-a Žarko Tušek, praksa je tog povjerenstva da odobrava zahtjeve pravosudnih tijela, a ne skida imunitet u slučaju privatnih tužbi.

'Radi se o kaznenom djelu banalne naravi jer šteta iznosi svega 1.000 kuna. Sva ročišta i trošak DORH-a bit će nesrazmjeran šteti koja je počinjena', poručio je u raspravi sam Pernar, a na sjednicu je doveo četiri mladića koje je predstavio kao svoje 'asistente iz Splita' te im zadao u zadatak da je snimaju uživo za njegov profil na Facebooku.

'Ova optužba je politički motivirana jer je farbanje tunela pet godina čekalo optužnicu, a moja za dva grafita došla je ekspresno', kazao je Pernar i zamolio MIP da mu ne skida imunitet.

Političku podršku Pernar je dobio od SDP-ovog Gordana Marasa, a koji je pri glasanju bio suzdržan. 'Imamo predmete koji stoje na DORH-u po deset godina, a imamo i one koji su priznali, ali se i dalje ne pokreću postupci, poput Ivice Kirina. Koji put moramo reći da je to neprihvatljivo. Ne podržavam da netko oštećuje imovinu, ali neprihvatljivo je da DORH ne završava procese koji traju 10 godina', kazao je Maras te apelirao na to da između DORH-a i Pernara dođe do izvansudske nagodbe.

Apel je uputio i sam Tušek. 'Dojma sam da je MIP u ovom sazivu pod posebnom pažnjom medija. Moja je sugestija da se trebamo iznad svega izdići i ne koristiti svaki detalj za osobnu promociju. Nismo mi ti koji trebaju ulaziti u bit kaznenog djela ili procjenjivati rad pravosudnih tijela. Previše je ovdje teatra, a premalo struke', poručio je Tušek.

Odmah mu je replicirao sam Pernar. 'Postoji stranka koja je opljačkala državu i koja je zbog toga bila i na sudu i čiji su članovi medvjedi koji su zbog desetaka milijuna kuna štete dobili kaznu guljenja krumpira', krenuo je Pernar, no odmah ga je zaustavio Tušek, rekavši da ne može vrijeđati.

Nakon što je Pernar nastavio, Tušek mu je oduzeo riječ i savjetovao mu da 'nikada više na MIP-u ne bude slučaj Pernar'.

MIP je danas odobrio i da HDZ-ovog Damira Jelića u saborskim klupama zamijeni Tomislav Lipošćak. Obje odluke Sabor mora potvrditi na plenarnoj sjednici.