KRITIKA NA KRITIKU

Plenković naribao Orepića, ustavni suci ga podržali

08.12.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Nakon što je ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića na današnjoj sjednici Vlade i javno ukorio premijer Andrej Plenković zbog njegovih izjava o Ustavnom sudu, oglasili su se i ustavni suci pismom upućenim premijeru, ali i predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović te predsjedniku Sabora i Orepićevu stranačkom šefu Boži Petrovu, tražeći njihovo javno očitovanje i reakciju na Orepićeve izjave

Nakon što je Orepić i u intervjuu za Globus ponovio kako je 'vrijeme da Ustavni sud podnese kolektivnu ostavku', a riječ je 'o njegovim opetovanim izjavama na koje dosad nije reagiralo nijedno tijelo državne vlasti', kako su se požalili ustavni suci, procijenili su da je vrijeme da se sami oglase, što su i učinili obavijestivši javnost da su cjelokupnom državnom vrhu uputili pismo.

Premijer je, doduše, reagirao tako da je već dvaput ukorio svog ministra, jučer osobno u razgovoru, a danas i javno na sjednici Vlade.

No dok se čeka reakcije Grabar Kitarović i Petrova, ustavni suci ističu 'kako Orepićeva izjava, kojom on proglašava sastav Ustavnog suda najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti Republike Hrvatske, znači da on ima saznanje da se suci Ustavnog suda bave organiziranim kriminalom, terorizmom ili drugim najtežim kaznenim djelima kojima ugrožavaju samu opstojnost Republike Hrvatske te da je Orepić s obzirom na to dužan i poduzeti zakonom propisane radnje'.


Naime, 'nedopustivo je da ministar unutarnjih poslova javno proziva suca Ustavnog suda da je korumpiran i da se lažno predstavljao te izjavljuje da je vrijeme da cjelokupni sastav Ustavnog suda podnese kolektivnu ostavku, a da istovremeno ništa ne poduzima da se taj slučaj istraži i procesuira sukladno zakonu te o rezultatima tog postupka izvijesti javnost', upozorava predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u pismu dodajući: 'Time ministar unutarnjih poslova, osim uloge policajca i tužitelja, preuzima i ulogu suca, što je moguće samo u totalitarnim državama kakvima Republika Hrvatska zasigurno ne pripada'.


'Budući da ti napadi na Ustavni sud ne prestaju, Ustavni sud smatra da su tijela državne vlasti dužna reagirati radi zaštite ustavnog poretka Republike Hrvatske. Navedenim izjavama ministar unutarnjih poslova ne samo što dovodi u pitanje dignitet Ustavnog suda kao jamca vladavine prava, čuvara Ustava i vrijednosti na kojima počiva ustavni poredak Republike Hrvatske, nego i grubo napada Hrvatski sabor koji je, sukladno Ustavu, dvotrećinskom većinom svih zastupnika izabrao suce Ustavnog suda čiji izbor on osporava', smatraju u Ustavnom sudu.


Tvrde i da 'ne dovode u pitanje dopuštenost kritiziranja rada i odluka Ustavnog suda, kao i izbora sudaca Ustavnog suda, ali to se radi kroz civiliziranu demokratsku raspravu, a ne politikantskim izjavama ministra u Vladi Republike Hrvatske kojima se narušava povjerenje građana u institucije hrvatske države'.

'Svojim izjavama ministar unutarnjih poslova nanosi i štetu Vladi koje je član te se može steći dojam da njegove izjave predstavljaju službenu politiku i stajalište Vlade koja na temelju članka 31. stavka 3. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH osigurava provedbu odluka i rješenja Ustavnog suda. Ako je tome tako, to bi značilo da je dovedeno u pitanje redovno i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti, o čemu se prema članku 94. stavku 2. Ustava brine predsjednica Republike Hrvatske', pobrojao je Šeparović i zaključio da Ustavni sud očekuje javno očitovanje i reakciju predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske na Orepićeve izjave.