GRABAR KITAROVIĆ

'Potrebni su dugoročni programi deradikalizacije'

07.12.2016 u 17:01

Bionic
Reading

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je u Rijeci rekla kako je na njoj i na svima u BiH da pripadnici terorističke organizacije ISIL koji se vraćaju ne naprave problem i da je neophodno uspostaviti programe njihove dugoročne deradikalizacije, a da se neće raspravljati oko njihova broja i preko medija

Predsjednica Grabar Kitarović izjavila je u utorak u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca, a zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić je u srijedu u Zagrebu rekao kako u BiH raspolažu saznanjem o njih 140, te kako je ozbiljan problem ako je brojka koju je hrvatska predsjednica iznijela točna, a "još ozbiljniji" ako nije.

„Nećemo se prepucavati preko medija i oko brojeva, ovo su preozbiljne teme za sigurnost Hrvatske i BiH. Dovoljna je jedna osoba da napravi problem“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović na upit novinara da komentira različite podatke o broju boraca ISIL-a u BiH.


„Na meni i na svima u BiH je da osiguramo da jedna, stotine ili tisuće osoba ne naprave problem, a u tome je neophodno uspostaviti programe dugoročne deradikalizacije osoba koje se vraćaju. Nemojmo od toga raditi skandale, ali moram reći da sam zabrinuta i neću stati u zadaći zaštite sigurnosti građana“, rekla je.

„Idemo hladnih glava sagledati kakvo je stanje, dogovoriti se kako ćemo surađivati i rješavati ta pitanja. Meni je bitno da su građani Hrvatske i svi građani BIH, sva tri naroda, sigurni, da ne zaštitimo samo osobnu sigurnost nego i vrijednosti i načela iza kojih stojimo kao demokratski sustavi“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović novinarima danas u Rijeci.

„Krajnje vrijeme je da se povežemo, da uspostavimo konkretnu suradnju i prestanemo od ovoga stvarati situaciju tko će biti u pravu i ispasti veći frajer“, rekla je. Grabar Kitarović je istaknula da želi da BiH bude demokratska, samostalna, politički emancipirana, suverena država te da u potpunosti podržava njen teritorijalni suverenitet i integritet, sva ljudska i građanska prava, jednakopravnost sviju naroda i prosperitet svakog njenog građana.

Na novinarsko pitanje trebaju li i građani biti zabrinuti, Grabar-Kitarović je kazala da nema razloga za paniku. Istaknula je da je bitno izraditi sustav domovinske sigurnosti u današnje vrijeme sigurnosnih ugroza raznih oblika.

„Vidite što danas govore političari u EU, dolazi na ono na što sam upozoravala prošle godine“, rekla je, spominjući sugurnosne ugroze Hrvatske, jugoistočne Europe, ali i cijele Europe. „Osim što sam predsjednica Hrvatske imam vrlo snažan background u području međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti. Jedanaest puta sam posjetila Afganistan, a tamošnje religijsko vijeće proglasilo je da su muškarci temelj društva a žene sekundarne. Ja ne želim da se to dogodi u Hrvatskoj, BiH, ili bilo gdje u EU ili svijetu“, rekla je.