PROKOCKAO 120 TISUĆA DOLARA

Neven Jurica pod istragom DORH-a

30.11.2009 u 15:45

Bionic
Reading

DORH je pokrenuo istragu protiv Nevena Jurice, bivšeg veleposlanika RH pri UN-u, zbog pronevjere 120.000 dolara

Zbog nepravilnosti u poslovanju Stalne misije pri UN-u, Kontrolna služba Ministarstva vanjskih poslova protiv njega je podnijela kaznenu prijavu. Nezadovoljstvo radom veleposlanika Jurice više je puta izrazio i predsjednik Stjepan Mesić.

USKOK od 14. srpnja istražuje rad veleposlanika Jurice. Navodno je Jurica tijekom 2007. i 2008. godine u New Yorku nemilosrdno trošio novac namijenjen diplomaciji za osobne potrebe. Peglao je kartice, podizao gotovinu i kupovao odjeću bez opravdanog razloga. Sumnja se da je nenamjenskim trošenjem oštetio državu za najmanje 700 tisuća kuna.

Financijski repovi za njim se vuku još od 1995. godine. I tada su mediji tvrdili da je nakon odlaska iz veleposlanstva u Australiji ostavio dugove, a proračunski novac navodno je već tada trošio na darove, noćenja, ručkove i večere raznih delegacija.

Jurica je u travnju zatražio razrješenje zbog zdravstvenih razloga, a saborski Odbor za vanjsku politiku jednoglasno je predložio predsjedniku Stjepanu Mesiću da Nevena Juricu razriješi dužnosti stalnog hrvatskog predstavnika pri Ujedinjenim narodima, piše hrt.hr.