MINISTAR NAJAVIO

Kujundžić: Iduće godine promjene u dodjeli koncesija

07.12.2016 u 16:16

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je najavio izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, a time i odredbe o dodjeli koncesija za liječnike primarne zdravstvene zaštite

Zakonskim izmjenama iduće godine omogućit će se zainteresiranim liječnicima da dobiju koncesiju, vodeći pritom računa o funkcioniranju sustava, interesima i koncesionara i pacijenata, odgovorio je Kujundžić upitan o zahtjevu šest strukovnih udruga da se svim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti omoguće koncesije.

Udruge traže ukidanje odredbe po kojoj 30 posto liječnika primarne zaštite mora biti zaposleno pri domovima zdravlja, te da se odlazak u koncesiju omogući svima koji to žele i ispunjavaju uvjete.

"Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji ćemo 2017. prilagoditi, definirat ćemo i koncesiju. S jedne strane tu su obveze da se ne uruši sustav, a s druge strane treba omogućiti ljudima koncesiju, ali poštujući prvenstveno interese pacijenata, a onda i koncesionara, a ne samo jednu stranu", poručio je Kujundžić uoči stručnog skupa o ljudskim pravima u zdravstvenom sustavu.

Upitan hoće li se mijenjati odredba o minimalnom broju liječnika u domovima zdravlja, odgovorio je kako "nije stvar u minimumu, nego u definiranju sustava"

"Danas određeni koncesionari imaju beneficiju da ne sudjeluju u dežurstvima, odnosno u pokrivanju sustava. I to treba zakonom definirati, a onda će se lako mijenjati postotke", poručio je Kujundžić.