UBOJSTVO OBITELJI ZEC

Ni nakon 25 godina nitko nije odgovarao, a HRT-u je čitav slučaj prenapuhan

07.12.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Na 25. godišnjicu ubojstva tada 12-godišnje djevojčice Aleksandre Zec i njezinih roditelja u prisjećanju na taj tragični događaj u TV kalendaru HRT-a naznačeno je kako je ubojstvo djevojčice medijski bilo toliko 'predimenzionirano' da je u sjenu palo stradavanje više od 400 druge djece za vrijeme rata

Urednici 'TV kalendara' za sve loše vezano uz brutalnu likvidaciju nesretne obitelji optužili su medije te tek usput kriminalne skupine i pravosuđe. Zoran Pusić iz Antifašističke lige, koji je na Sljemenu na mjestu likvidacijeAleksandre Zec i njezine majke organizirao komemoraciju, kaže da je takva kvalifikacija sramota za HRT jer ispada da Aleksandra Zec ne pripada stradaloj djeci.

'Smatram da se teško može govoriti o prenapuhanosti kada komemoraciju 25 godina poslije organizira mala nevladina udruga. Naravno da je bilo još ubojstava i obitelji i djece i to je samo po sebi strašno', kazao je Pusić. Ističe da je prilog u 'TV kalendaru' napravljen loše i neprofesionalno, a i ljudski je riječ o neprimjerenom komentaru.


U kuću zagrebačkog poduzetnika Mihajla Zeca i njegove supruge, s kojima je živjelo i njihovo troje djece, na Trešnjevci upalo je 7. prosinca u 23 sata petero pripadnika pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, jedinice pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa, kasnije poznate i po nadimku merčepovci. Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović probudili su Mihajla Zeca i naredili mu da se odjene i pođe s njima. Zec se uplašio i pokušao pobjeći. Istrčao je na ulicu te je likvidiran. Ubojstvo su gledale Marija i Aleksandra Zec, a petorka ih je utovarila u policijski kombi i odvela do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu te su likvidirane jer su bile svjedokinje Mihajlova ubojstva.

Iako su kasnije sve priznali i detaljno ispričali istražnoj sutkinji, krenula je pravosudna travestija i ubojice su puštene jer davanju iskaza u kojem su opisali i neka druga zvjerstva nisu nazočili njihovi odvjetnici. Nikad nisu osuđeni. Za osudu nisu bili dovoljni ni svjedoci koji su vidjeli Rimca kako ubija Mihajla Zeca, ni iskazi svjedoka kojima je Mikola priznao ubojstvo. Vlada je 2004. godine odlučila isplatiti jednokratnu novčanu pomoć preživjelim članovima obitelji Zec u iznosu od 1,5 milijuna kuna za troškove života nakon što su ostali bez hranitelja u zamjenu za povlačenje tužbe.

Pusić je naglasio da su na komemoraciji željeli upozoriti na postupanje hrvatske države koja to nije prenapuhala, nego je u ono vrijeme pokušala sve da se slučaj zataška i da se pomogne ubojicama koji za to nikada nisu odgovarali.

Žali što na komemoraciji na Sljemenu nije bilo nikoga od predstavnika državne vlasti.

'I to je problem koji muči hrvatsku državu zadnjih 25 godina i mučit će je sljedećih 250 godina ako se na ovom mjestu i s tim stvarima ne razračunaju, ne nevladine organizacije, nego bi na ovom mjestu trebali biti predsjednica Republike, predsjednik Vlade, predstavnici hrvatskog pravosuđa i Državnog odvjetništva, svih onih institucija koje nisu funkcionirale i koje su pokušale sve da se zataška taj sramotni slučaj. U tom smislu ovaj slučaj je sramota za hrvatsku državu koja se mora obračunati sa svojom prošlošću', mišljenja je Pusić.

Sporni TV kalendar možete pogledati na besplatnom servisu HRTi.