EX MINISTAR JOSIP BOLJKOVAC

Od Majke Tereze do Jamesa Bonda

30.11.2009 u 14:21

Bionic
Reading

Prvi ministar unutarnjih poslova RH Josip Boljkovac predstavio je svoju knjigu 'Istina mora izaći van', u kojoj otkriva, kako tvrdi, pozadine događaja koji su obilježili noviju hrvatsku povijest

Na predstavljanju knjige prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova, pravnika, političara i policajca govorili su Dušan Bilandžić, general Petar Stipetić, Jasna Plevnik, Željko Krušelj, Ilija Ranić i predsjednik Stjepan Mesić.

Povjesničar te nekadašnji partizan i član KPJ kojeg su 80-ih beogradski mediji proglasili ustašom, Dušan Bilandžić, započeo je svoj govor prisjećajući se uspostavljanja prve hrvatske vlade: 'U Beogradu se čulo da se u Zagrebu uspostavila ustaška vlada, a da je Boljkovac ministar policije. Nije on ministar policije, on je Majka Tereza!'

'Boljkovac je osoba koja je oduvijek slala poruke mira i snošljivosti. Borio se protiv fašizma, pa protiv staljinizma i konačno doprinio osnutku Republike Hrvatske', rekao je Bilandžić neuspješno se trudeći da ne pretjera.

General i bivši načelnik Oružanih snaga Petar Stipetić ponosan je jer je surađivao s Boljkovcem za vrijeme Domovinskog rata, a rekao je da je Boljkovac 'prošao dva krvava rata, brojne visoke funkcije i napisao sve što je još danas skriveno'.

Ispričao je da je Boljkovca slučajno upoznao kroz raspravu o pošiljci oružja za Hrvatsku, kada je obećao da će - ako dobiju oružje - svim generalima dati jedan pištolj: 'I tako je i bilo. Ja svoj pištolj još imam zapakiran.'

Ispričao je da je Boljkovac pokazao koliko je duhovit na sastanku Srba i Hrvata u Ženevi: 'On je prvi imao riječ pa se obratio srpskoj delegaciji riječima: Braćo Srbi, građani naše neovisne Hrvatske...' To je, kaže Stipetić, izazvalo revolt među Srbima pa se sastanak odmah prekinuo.

(Pre)uveličavanje Josipa Boljkovca tu nije stalo - Jasna Plevnik, inače potpredsjednica Geoekonomskog foruma, rekla je i da je on bio 'hrvatski James Bond' te da je zaslužan za vanjsku politiku iako 'nije bio diplomat'.

Boljkovac, Josip Boljkovac nije u svom govoru načeo 'tajne' o kojima je pisao, a rekao je da je Hrvatska trebala pasti još 1978, prisjećajući se i da je još 1972. imala Ustav u kojem je pisalo: 'Socijalistička Republika Hrvatska suverena je država.'

Predsjednik Stipe Mesić nazvao je sve prisutne na predstavljanju knjige 'poklonicima istine', jer je to 'knjiga koja donosi istinu i poručuje da mora izaći van'.

Mesić je rekao da je knjiga izašla u pravom trenutku, u predsjedničkoj kampanji, 'kada smo zasuti praznim frazama, ispraznim obećanjima i ljudima koji strahuju od istine'.

'Istina mora izaći na vidjelo, a hoće li se svima svidjeti, to je sporedno', rekao je Mesić i dodao da je to 'kontroverzna, ali i poštena knjiga časnog čovjeka, antifašista koji je bez dlake na jeziku ispričao stvari onako kako ih je zapamtio'.