MANJE KORUPCIJE

Novi zakon o javnoj nabavi ujedinio HDZ, Most i SDP

06.12.2016 u 18:06

Bionic
Reading

Novi zakon o javnoj nabavi trebao bi vratiti povjerenje javnosti u postupke javne nabave i učiniti da se javni novci učinkovitije troše, istaknuli su u utorak i oporbeni i vladajući zastupnici u raspravi o prijedlogu zakona

Maro Kristić (Most) naglasio je da je javna nabava veliki kolač na koji se godišnje troši preko 40 milijardi kuna, što je oko 12 posto BDP-a, a da je veliki dio potrošen na koruptivne radnje. "Vjerujem da će ovaj zakon pridonijeti da takvih radnji bude što manje jer on sigurno podiže razinu transparentnosti i samih procesa koji se provode unutar postupka javne nabave", rekao je.

Joško Klisović (SDP) složio se da je prijedlog novog zakona bitan iskorak u procesu javne nabave, te je također izrazio nadu u učinkovitije trošenje javnog novca.

"Javna nabava je percipirana u javnosti kao leglo korupcije u javnom sektoru. Moramo povratiti i povjerenje građana u institucije jer ono se svakim danom sve više se gubi kako imamo sve više slučajeva dokazane korupcije u javnim nabavama ili nepravilnosti ili nestručnosti", poručio je Klisović.


Branko Bačić (HDZ) izrazio je zabrinutost što je tijekom 2014. godine oko 42 posto projekata financiranih iz Europske unije odustalo zbog grešaka u postupcima javne nabave, naglasivši da bi novi zakon trebao omogućiti pojednostavljenje procedura.

"Slična situacija se događa s projektom Pelješkog mosta gdje zbog postojećeg zakona i procedure kasnimo u realizaciji i provedbi natječaja više od tri mjeseca zbog toga što su se pojedine tvrtke žalile i na taj način pomakle provođenje postupka, samim time odabir izvoditelja i početka radova ", kazao je Bačić.

Sabor sjednicu nastavlja u srijedu.