PLENKOVIĆ U KRAPINI

'Hrvatskoj potrebna politika stabilnosti'

06.12.2016 u 17:57

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković poručio je danas u Krapini, gdje je bio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebna politika stabilnosti, dijalog te suradnja u sklopu formiranja javnih politika i učinkovitog korištenja novca iz državnog proračuna

Istaknuo je da je projekcija političke stabilnosti bila ključna poruka s kojom se ušlo u izbornu utakmicu, najprije unutar stranke, a zatim i za Sabor, te da će se nje držati i dalje.

"Očekujem da se i drugi akteri vode tom logikom jer to je ono što je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno – politika stabilnosti. Bez toga nema prave poruke prema hrvatskom gospodarstvu, prema hrabrim i poduzetnim ljudima koji će svojim radom i idejama pridonijeti boljitku Hrvatske", rekao je Plenković.

Očekuje da će se u sljedećoj godini kroz mjere gospodarske politike, osobito u poljoprivredi, prometu i infrastrukturi, dati nov zamašnjak te osigurati veći gospodarski rast. Lokalnoj samoupravi uputio je poruku suradnje i partnerstva.

"Upravo takav način komunikacije i suradnje okvir je u kojem će Vlada s jedinicama lokalne i područne samouprave nastojati ravnomjerno regionalno razvijati Hrvatsku", zaključio je Plenković.

Nakon svečane sjednice premijer je održao i kratki sastanak s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i saborskim zastupnicima iz te županije kako bi se upoznao s prioritetima gospodarskog razvoja, bitnim projektima u prometnoj i komunalnoj infrastrukturi te izvozno orijentiranim gospodarstvom. Rekao je da su mu te informacije bitne kad na dnevni red Vlade stignu teme relevantne za tu županiju kako bi se moglo reagirati na najkvalitetniji način.

Osobno je zadovoljan što se u Krapini razvija turizam i ne zapostavlja kultura i kulturna baština.

Na novinarsko pitanje nakon sastanaka kako će porezna reforma utjecati na lokalne sredine, Plenković je odgovorio da će se sve ono što bude nedostajalo u proračunima jedinca lokalne uprave i samouprave kompenzirati iz državnog proračuna.

"Ne želimo na bilo koji način dovesti u pitanje njihovo funkcioniranje, projekte i sve ono što je važno za lokalne zajednice. U tom pogledu mislim da su te poruke koje smo uputili s razine Vlade dobro prihvaćene na razini županija i gradova", rekao je premijer.

U vezi s decentralizacijom Plenković je ponovio da se u programu Vlade ističe kako će se u duhu partnerstva s gradovima, županijama i općinama nastojati rješavati sva otvorena pitanja i poduprijeti sve projekte koji mogu pomoći građanima. Potvrdio je kako, kad je riječ o regionalnom ustroju, ostaje na razini županija.

"Sve što se može kvalitetnije učiniti na razini gradova i općina u smislu proračunske održivosti tih jedinica također ćemo u jednom trenutku razdoblja ove Vlade staviti na stol", zaključio je Plenković.