POTPISANI UGOVORI

Kreće uređenje splitskog aerodroma vrijedno 350 milijuna kuna

06.12.2016 u 16:35

Bionic
Reading

Trakavica je završena: kako se i očekivalo nakon djelomičnog poništenja natječaja, posao rekonstrukcije i dogradnje splitskog aerodroma dobio je konzorcij tvrtki Kamgrad, Viadukt i KFK Tehnika. Ugovor o investiciji od oko 350 milijuna kuna potpisan je uz svečanost na kojoj je najavljeno da će druga najprometnija zračna luka u državi do ljeta 2019. proširiti svoj kapacitet na 3,5 milijuna putnika godišnje

Kako je tportal već pisao, koncem ovog ljeta Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila je odluku o izvođaču radova (zagrebačke Tehnike i slovenskog Kolektor Holdinga) jer je njihova ponuda sadržavala nekoliko riječi na slovenskom jeziku. Potom je posao dodijeljen konzorciju okupljenom oko Viadukta, tvrtke koja posljednjih godina izvodi radove na zagrebačkom i dubrovačkom aerodromu.

'Svjedočimo velikom događaju, ovo je veliki strateški projekt za Split, Splitsko-dalmatinsku županiju i Hrvatsku', kazao je ministar prometa Oleg Butković. Nije želio komentirati peripetije oko natječaja jer, kaže, to ne spada u njegovu domenu.

Splitski aerodrom u siječnju ove godine napokon kreće u najveću investiciju u svojoj povijesti: obnovit će se stari i dograditi novi putnički terminal s dodatnih 35 tisuća četvornih metara prostora, rekonstruirat će se sustav prihvata prtljage, urediti novo vanjsko parkiralište za 900 automobila i 50 autobusa koje će pješačkim mostom biti spojeno s glavnim objektima, a značajno će se rekonstruirati okolne prometnice i niz servisnih prostora u unutrašnjosti aerodroma. S otkupom zemljišta i izradom projekata investicija se penje na 450 milijuna kuna, a kuriozitet jest to da će je financirati Zračna luka - dijelom iz vlastitih sredstava, dijelom iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Manji dio sadržaja bit će u funkciji idućeg ljeta, najveći dio godinu kasnije, a projekt će biti službeno dovršen do ljeta 2019. godine.


Splitski aerodrom, inače, najbrže raste u Hrvatskoj jer godinama bilježi dvoznamenkasto povećanje prometa. Ovu godinu zaključit će s oko 2,3 milijuna putnika i rastom od čak 17 posto. Najveći problem javlja se u špici sezone, kada preko njegovih terminala mjesečno prođe i preko pola milijuna ljudi.

'Split je zaslužio imati pristojnu zračnu luku, a i prometne potrebe to govore. On mora biti uz bok modernim europskim gradovima i drago mi je da nakon Zagreba i Dubrovnika kreću radovi i na ovom aerodromu', kazao je Butković.


Direktor Zračne luke Split Lukša Novak kazao je da ovu iduće dvije do tri godine u ovoj tvrtki 'neće biti jednostavne s obzirom na to da će se paralelno s rekonstrukcijom aerodroma odvijati promet, no ništa neće zaustaviti napredak'. Najavio je da se spremaju i druge investicije - po svemu sudeći sanacija piste i izgradnja paralelne staze za vožnju zrakoplova, što će ulaganja povećati na ukupno 605 milijuna kuna.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i gradonačelnik Ivo Baldasar