NAPAD NA PLENKOVIĆA

Kamo uhljebiti ministricu koja treba u mirovinu? U - mirovinsko!

06.12.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Predsjednica Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Višnja Stanišić poslala je otvoreno pismo predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću u kojem je žestoko kritizirala nastavak politike uhljebljivanja podobnih na izmišljena radna mjesta

U pismu Stanišić navodi da su iz tog sindikata još početkom 2015. godine postavili upit ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) kako je moguće da se za zamjenicu ravnatelja HZMO-a imenuje osoba medicinske struke ako je svima poznato da je 1. siječnja 2015. Centar za medicinsko vještačenje postao dio novog Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te da su svim radnicima koji su radili u Centru preneseni ugovori o radu na novoosnovani zavod.

Tom prilikom postavili su upit i o opravdanosti uvođenja instituta zamjenika ravnatelja ako se zna da Vlada uz ravnatelja imenuje šest pomoćnika, a u sistematizaciji HZMO-a postoji i radno mjesto predstojnika Ureda ravnatelja. 'Što je previše, previše je. Nažalost, kada je riječ o uštedama, one se provode jedino kada su u pitanju radničke plaće', tvrdi Stanišić u pismu Plenkoviću.

Naglašava da je još nevjerojatnije to što zamjenica ravnatelja HZMO-a nije morala u mirovinu kada je navršila 65 godina života, a isto tako ni pomoćnik ravnatelja. 'Obični radnici koji rade u javnim službama moraju u mirovinu čim navrše 65 godina. Očito da u istom sustavu vrijede dvostruki kriteriji. I sada dolazi ono najbolje. Pitanje za milijun kuna. Kamo smjestiti bivšu ministricu rada i mirovinskog sustava (Nadu Šikić, op.a.)? Naravno, u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje', poručuje Stanišić i naglašava da je sada toga dosta.

Predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a podsjeća da je u spomenutom zavodu 2008. godine radilo 3403 radnika, a danas ih radi 2592. 'Samo u posljednjih mjesec dana napustila su ga 32 radnika. Problem je to što odlaze radnici na operativnim radnim mjestima, a povećava se broj radnika na neoperativnim, tj. imaginarnim radnim mjestima. Nedostatak radnika rješava se mladima na stručnom osposobljavanju, što ne koristi ni HZMO-u ni njima', piše u pismu Stanišić.

Stanišić kaže i da su plaće u HZMO-u najniže u odnosu na ostale javne službe u Hrvatskoj, a svakodnevno ih stranke nazivaju uhljebima dok su oni stvarni uhljebi zaštićeni i do njih je nemoguće doći.

'Zbog svega navedenog, ovim putem vas želimo obavijestiti da većina radnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje više ne može jamčiti ažurno i kvalitetno obavljanje svojih radnih zadataka. Ukoliko se situacija hitno ne promijeni, bit ćemo prisiljeni o tome obavijestiti i korisnike naših usluga', poručila je šefica sindikata u HZMO-u premijeru Plenkoviću.