VRAĆANJE STATUSA OBOLJELIH

PTSP 20 godina od rata: HDZ-ova izmišljotina ili ipak ne?

06.12.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Deset godina nakon što je jedna HDZ-ova vlada ukinula mogućnost stjecanja statusa branitelja oboljelima od PTSP-a, druga HDZ-ova vlada tu mogućnost nakon jednog desetljeća ponovno uvodi. Mnogi su na ovo zakolutali očima i vidjeli nove veteranske uhljebe. No je li to baš doista tako i može li se PTSP javiti nakon toliko godina od proživljenih ratnih trauma? Naš sugovornik kaže da može, no kako će prilikom dijagnosticiranja trebati velik oprez. Evo i zašto

Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, za tportal objašnjava kako ne postoji vremenski limit za pojavu PTSP-a. On se teoretski može javiti cijeli život. S obzirom na to da je bio član povjerenstva koje je utvrđivalo pojavu PTSP-a kod branitelja, spominje nam jedan slučaj koji dokazuje kako je potrebno paziti je li pojava tegoba povezana baš s ratom.

'Došao nam je čovjek koji je na ratištu bio tri dana, nije bio u ratnom okršaju, ali je bio u stresnoj situaciji u jednom disko klubu kada je pokraj njega ubijen čovjek. On je od toga imao PTSP, ali se furao na ratnu situaciju. To sam uspio primijetiti i eliminirati ga iz daljnje procedure', prisjeća se Jukić.


PTSP iz Drugog svjetskog rata obnovljen 1991.

S druge strane opisuje nam zanimljiv slučaj s početka 90-ih. Tada je prvi u Hrvatskoj opisao slučaj reaktivacije PTSP-a. 'Čovjek je kao 17-godišnjak bio izveden pred streljački vod u Drugom svjetskom ratu. Bio je na terapiji negdje do 1955. i od tada nije imao smetnje. No s obzirom na to da živi blizu vojarne u Dugom Selu, 1991., kada su se vojni objekti JNA vraćali u Hrvatske ruke, došlo je do razmjene vatre.

'To je bio okidač kod njega za ponovnu pojavu PTSP-a', kaže nam Jukić i dodaje da je upravo proživljavanje slične traume okidač za pojavu PTSP-a.


Napominje da se i danas PTSP može javiti kod branitelja koji nikada nisu imali nikakve smetnje, no ti slučajevi trebali bi biti rijetki. 'Trebaju dobri stručnjaci s velikim iskustvom koji će to ocjenjivati. Mislim da će sada biti malo novih slučajeva', kaže.

Statusi se ne dijele šakom i kapom

Tihomir Trešćec, predsjednik Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a koji je sudjelovao u izradi ovog prijedloga, kaže kako je do političkog pomaka došlo jer je ministar branitelja Tomo Medved i sam branitelj iako je i 2006. i danas na vlasti HDZ.

Nema limita

Matina Knežević, psihologinja s Hrvatskih studija koja je prije dvije godine sudjelovala u istraživanju o PTSP-u u braniteljskoj populaciji, potvrdila je za tportal kako se ovaj poremećaj može dijagnosticirati pet, deset, 20, ali i 40 godina nakon prvotne traume. 'Dakle, postavljanje vremenske granice za dijagnosticiranje PTSP-a nema nikakve znanstvene utemeljenosti', kaže.


Otkako je objavljeno da će se status oboljelih od PTSP-a moći ponovno ostvariti, neprestano mu zvoni mobitel. A statusi se, napominje, ne dijele šakom i kapom te put do toga nije nimalo lak.

Zahtjev se podnosi u Uredima državne uprave u većim gradovima uz liječničku dokumentaciju i potvrdu o sudjelovanju u Domovinskom ratu. Slijedi prvostupanjska komisija, pa drugostupanjska, a odluke su podložne reviziji. 'Hrvatski ratni vojni invalidi koji boluju od PTSP-a jedini su prolazili, ne jednu, nego po tri revizije', kaže nam Trešćec.

Ako se oboljenje utvrdi, branitelj ostvaruje status invalida. Postotak ovisi o nalazu komisije. Spominje kako je bivši ministar branitelja Predrag Matić, koji je tražio da mu se ukine status oboljelog od PTSP-a tvrdeći da se izliječio, imao 50-postotnu invalidninu na fizičke ozljede te još 30 posto na PTSP.


Status oboljelih od PTSP-a ima 27 tisuća branitelja

Procjenjuje se, kaže, da je do sada status oboljelih od PTSP-a ostvarilo oko 27 tisuća branitelja. No ako se uzme u obzir to da prema svjetskim standardima znanstvenici procjenjuju da 20 posto populacije koja sudjeluje u ratu obolijeva od PTSP-a, broj bi u Hrvatskoj trebao biti po toj logici oko sto tisuća s obzirom na to da je u obrani Hrvatske u šest godina sudjelovalo oko pola milijuna branitelja.

Nema do radne terapije

Trešćec dodaje da oni koji ostvare status moraju redovito uzimati terapiju, no kako je najbolja terapija ipak ona radna.

'Najbolja je radna terapija ako se mene pita. Ja radim u udruzi, pomažemo drugima, tako se ja relaksiram. Problem je po noći, ne mogu spavati, onda moram piti tablete. Ima dosta branitelja koji su uključeni u zadruge, opušta ih pčelarstvo i takve stvari', poručuje.