ANDREJ PLENKOVIĆ

'Kandidati za izbore dolaze nakon cjelovite strategije'

05.12.2016 u 23:10

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak navečer da će HDZ, kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima naprije osmisliti cjelovitu strategiju, a nakon toga će biti izabrani stranački kandidati za što, ocijenio je, HDZ ima dovoljno vremena

U Središnjici HDZ-a sastalo se u ponedjeljak navečer stranačko Predsjedništvo i Nacionalno vijeće, a nakon višesatne sjednice, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković novinarima je izjavio kako je stranačke kolege izvijestio o aktivnostima Vlade, da je na sjednici zaključeno kako je završena prva reforma, porezna, te da se razgovoralo o tomu da Vlada ovoga tjedna priprema nacrt proračuna za iduću godinu.

Uz napomenu kako je riječ o praksi koju je uveo, da se ta dva tijela HDZ-a sastaju svakoga prvog ponedjeljka u mjesecu, Plenković je rekao i kako su u tijeku pripreme za sjednicu Vlade i Hrvatskoga sabora na kojoj će idući tjedan raspraviti proračun za 2017. godinu. Izrazio je nadu da će se proračun u ustavnome roku i usvojiti te da će se tako, istaknuo je, ispuniti dva temeljna cilja koja je najavio kada je preuzeo mandat.

Izvijestio je da su u Predsjedništvo HDZ-a kooptirana i četiri nova člana - potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar državne imovine Goran Marić i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas



Pripreme strategije HDZ-a za iduće lokalne izbore; poruka političke stabilnosti

Predsjednik HDZ-a rekao je da se razgovaralo i o pripremama strategije stranke za iduće lokalne izbore u svibnju 2017. godine. Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o izborima u Zagrebu, Plenković je odgovorio kako se razgovaralo ne samo o Zagrebu već o svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

"Moj je stav, a i jedna od temeljnih postavki političke platforme na temelju koje sam dobio povjerenje ne samo članova HDZ-a, nego kasnije i birača na izborima za Hrvatski sabor, je poruka političke stabuilnosti koja je izuzetno važna za HDZ". Jer, istaknuo je Plenković, smatramo da je HDZ kao najsnažnija politička snaga u zemlji, pripravna izaći kvalitetno na izbore na normalan način u svim sredinama. Smatra da ima sasvim dovoljno vremena da se odrede kandidati HDZ-a na lokalnim izborima, kako kandidati za župane tako i kandidati za gradonačelnike, načelnike općina, za skupštine županija te za gradska i općinska vijeća.

Na ponovljeno novinarsko pitanje vezano za imena kandidata na loklalnim izborima, predsjednik HDZ-a je u istaknuo kako je "HDZ najveća hrvatska politička stranka koja je, zajedno s partnerima, dobila odgovornost da upravlja Hrvatskom", te da će HDZ imati kandidate u svim velikim gradovima i u svim župnijama i da o tomu nema nikakvih dilema. Ustvrdio je kako ne osjeća nikakav pritisak te da mu se "čini da su neki drugi istaknuli kandidature", te dodao kako će o kandidatima odlučiti stranačka tijela na načelu supsidijarnosti i teritorijalne nadležnosti kako propisuje Statut HDZ-a, naravno u dogovoru s vodstvom stranke.

"Mene naravno zanimaju pobjednici", izjavio je Plenković.

Na novinarsko pitanje kakav odnos očekuje s novim predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, Plenković je odgovorio da očekuje dijalog koji će služiti na dobrobit građana.

''Čestitao sam mu na izboru. Smatram da svaka stranka, a naročito velika, ima odgovornost za politički život i formuliranje javnih politka. Smatram da gospodin Bernardić, kao čelnik najveće oporbene stranke, može pridonijeti raspravama u Hrvatskome saboru i javnome životu Hrvatske. Očekujem civiliziran kulturni dijalog kakav sam forsirao i nametnuo i na temelju njega dobio povjerenje u izborima. Mi se poznajemo i očekujem normalan dijalog na dobrobit građana'', izjavio je.