SPAŠAVANJE LJUDI

Dodijeljena Plava vrpca Vjesnika

05.12.2016 u 22:43

Bionic
Reading

Nagrada za poduhvat spašavanja ljudi na moru Plava vrpca Vjesnika za 2016. u ponedjeljak navečer na prigodnoj svečanosti predana je Marijanu Babiću iz Poreča u pojedinačnoj konkurenciji, u momčadskoj konkurenciji dodijeljena je posadi tankera "Vinjerac" te emisiji "Pomorska večer" Hrvatskog radija

Marijan Babić nagrađen je Zlatnim prstenom i svilenim plamencom Plave vrpce Vjesnika jer je noću iz valovitog mora spasio 75-godišnjeg Čeha. Babić je, nakon što je primio poziv Lučke kapetanije, krenuo gliserom u potragu, zajedno sa 16-godišnjom kćeri Anabel i njenim 17-godišnjim prijateljem Arijanom. Kako je rekao, nedaleko Poreča zatekli su iscrpljenog čovjeka, koji se držao za prevrnutu jedrilicu. Babić ga je izvukao iz mora uhvativši ga za ruke, a Arijan ga je pritom držao za noge.

Posada tankera "Vinjerac" Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom Milana Grbića primila je svileni plamenac Plave vrpce Vjesnika jer je u moru između Kube i Paname uočila i spasila petoricu iscrpljenih, izranjavanih i dehidriranih kubanskih ribara, koji su četiri dana plutali na prevrnutom plovilu. Grbić je ispričao da su ih podigli jednog po jednog i pružili im prvu pomoć. Unatoč naporima posade, jedan ribar umro je na brodu dok su ostalu četvoricu prevezli do Paname.

Emisija "Pomorska večer" Hrvatskog radija dobila je Plavu vrpcu i plemenac Vjesnika kao jedinstvena radijska emisija koja već 64 godine promiče hrvatsko pomorstvo, brodarstvo i govori o svim temama vezanima uz more.

Nagradu je dobilo osam urednica i urednika Pomorske večeri, od kojih su neki već u mirovini: Dorina Tikvicki i Budimir Žižović iz Pule, Branka Malnar iz Rijeke, Gordan Kurtović i Vladimir Šetka iz Zadra, Jadran Marinković iz Splita te Božica Đurđević i Božo Brzica iz Dubrovnika.

Jadran Marinković rekao je da su samo radili svoj posao te da je Hrvatska jedina zemlja, a Hrvatski radio jedini radio, koji ima posebnu emisiju za pomorce. Branka Malnar podsjetila je koliko je "Pomorska večer" važna slušateljima, prisjetivši se zgode kada je pomorac iz Vele Luke u radijskom eteru tijekom plovidbe zaprosio svoju djevojku iz Blata.

U ovogodišnjoj momčadskoj konkurenciji nominirani su bili još - šesteročlana posada broda „Pauk 1“ iz Kali pod zapovjedništvom Ivice Gobina, hrvatska posada broda Anton Topić pod zapovjedništvom Ante Raguža, dvočlana posada brodice RH3ST Lučke kapetanije Zadar – Marijo Kalmeta i Stjepan Klarin te Martin Žutić i Nikša Boro iz Dubrovnika. U pojedinačnoj konkurenciji nominiran je bio i djelatnik Sea Helpa iz Orebića Josip Tomašić.

Predsjednik Odbora Plave vrpce Vjesnika i glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro rekao je da tu nagradu zaslužuju najbolji među najboljima, a da su hrvatski pomorci po znanju, stručnosti i hrabrosti među prvima u svijetu.

Izaslanica premijera Andreja Plenkovića, državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Mrakovčić Kostelac kazala je da se uz pomoračka zanimanja uvijek vezuju osobine hrabrosti i solidarnosti, koja se na moru ističe i kod onih koji nisu profesionalni pomorci.

Naglašavajući da je sutra Dan pomoraca i blagdan Sv. Nikole, navela je da pomorstvo znači puno za razvoj svjetskog gospodarstva, da se morem obavlja 80 posto svjetske trgovinske razmjene i da milijuni pomoraca plove morima, ocijenivši da to često u nekim javnim politikama nije dovoljno naglašeno. Danas na svjetskim morima plovi oko 23.000 hrvatskih pomoraca, a hrvatska zastava je jedna od srednje velikih u Europi, kazala je Mrakovčić Kostelac.

Navela je da strategiju razvoja hrvatskog pomorstva, donesenu prije dvije godine, sada treba pretočiti u konkretne i kvalitetne akcijske mjere, kojima će se završiti socijalna reforma za pomorce, a hrvatsku zastavu učiniti atraktivnom za domaće, ali i druge svjetske brodare. Dodala je da treba skrbiti i o sigurnosti jer da bez sigurnih brodova nema razvoja pomorstva, niti turizma, da sada imamo relativno kvalitetno razvijenu službu traganja i spašavanja te da je, zajedno s građanima, samo u ovoj godini spašeno preko 600 ljudskih života.

"Plavu vrpcu" Vjesnika je utemeljio 1966. Ratko Zvrko, književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Nakon gašenja Vjesnika, organizaciju dodjele nagrade je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske i zadržao dotadašnji naziv nagrade.