DRŽAVNA IMOVINA U NEREDU

Goran Marić: 1700 zahtjeva čami u ladicama! Bit ćemo učinkovitiji

05.12.2016 u 15:33

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Goran Marić u Splitu je, nakon sastanka sa županom Zlatkom Ževrnjom, najavio hitnu izmjenu dvaju zakona koji predstavljaju uska grla u sistemu: Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom te Zakona o najmu i kupoprodaji poslovnih prostora

'Sigurno ćemo ići na olakšavanje i skraćivanje procedure, koja je danas prepreka u rješavanju bilo kakvog problema. Primjerice, nevjerojatno je da postoji točno 1.711 zahtjeva za kupnju poslovnih prostora, da su godinama na čekanju i da doslovno nijedan nije riješen. Bit ćemo učinkovitiji, ali poslušat ćemo i sve sugestije lokalne uprave i samouprave', najavio je Marić.

U Split je došao upravo na županov poziv, a iza zatvorenih vrata satima su pretresali probleme oko državne imovine na ovom području: od uknjižbe objekata do stavljanja u funkciju vojnih i neperspektivnihnekretnina.'

'One najvrijednije, dakle uz more, bit će razvojni turistički projekti, ali neće se prodavati nego aktivirati davanjem u dugogodišnje koncesije', kazao je Marić. Upravo državna imovina, dodao je, može biti važan instrument za izbalansiranu regionalnu politiku i ravnomjeran razvoj Hrvatske.

Ministar je upitan i o problemima smještaja splitskih sudova i ostalih pravosudnih institucija koji su razasuti na više lokacija u gradu, uključujući Općinski sud, koji je smješten u derutnoj vojarni Dračevac na dalekoj periferiji: najavljeno je da će se napraviti analiza projekta njihovog smještaja na jednoj lokaciji, najvjerojatnije na budućem Trgu Hrvatske bratske zajednice ili uz Spaladium arenu, u čemu će moguće sudjelovati i gradska uprava.

'Ne mogu imati strategiju u sedam dana'

Konkretnih informacija o konkretnim problemima Marić je dobio napretek, ali nijedno rješenje nije ponudio 'jer ne može imati strategiju i projekt u roku od sedam dana'. Ževrnja ga je upozorio na desetke tisuća neriješenih predmeta koji stvaraju goleme troškove, ali i sprječavaju prijavljivanje na europske fondove, te zamolio da u Splitu otvori ispostavu svog ministarstva. Nije isključeno.

'Prvi put nam je jedan visoki državni dužnosnik došao na teren saslušati probleme i dati sugestije za njihovo rješavanje', pohvalio se Ževrnj, kazavši da su 'u ranijim garniturama općine i gradovi bili tretirani kao strano tijelo, gotovo neprijateljska strana'.

Novinari su Gorana Marića zamolili da objasni hoće li se i kako riješiti problem Imunološkog zavoda; on je najavio da hoće, i to u suradnji triju ministarstava. 'Prošla vlada odradila je pogrešan posao jer danas umjesto jedne imamo dvije pravne osobe u problemima. Spojit ćemo Imunološki zavod i potom riješiti situaciju', tvrdi Marić.