SUMMA SUMMARUM IZBORA

Stranke manje zaradile, manje i potrošile

05.12.2016 u 10:41

Bionic
Reading

Političke stranke, koalicije i kandidati koji su sudjelovali na rujanskim izborima za Hrvatski sabor manje su potrošili, ali i manje uprihodovali za svoje kampanje u odnosu na izbore održane u studenome prošle godine, pokazuje obavljeni nadzor Državnog izbornog povjerenstva (DIP)

Sve stranke, koalicije i kandidati zajedno su na rujansku kampanju potrošili 35,3 milijuna kuna, oko pet milijuna (ili 12,3 posto) manje nego u studenome 2015., kada su potrošili 40,2 milijuna kuna

Još više od rashoda pali su im prihodi - u studenome su zajedno raspolagali s oko 35 milijuna kuna, ove godine s oko 27 milijuna kuna, dakle za petinu manje.

Generalno gledano, rujanski su izbori završili u financijskom 'minusu', a isti problem, manjak prihoda nad rashodima, DIP je detektirao i kod pojednih sudionika, pa je poručio da će kroz redoviti godišnji nadzor financiranja pozorno pratiti kako se podmiruju troškovi kampanje radi sprječavanja eventualnih prikrivenih donacija.


Donatori pokazali manje zanimanje nego za prošle izbore

I donatori su za rujanske izbore pokazali manje zanimanje nego za one u studenome prošle godine.

Na posebne izborne račune uplatili su 10,2 milijuna kuna, 14 posto manje u odnosu na studeni, kada su ukupno donirali gotovo 12 milijuna kuna.

Nedopuštenih je donacija bilo relativno malo, 56 tisuća kuna. Same stranke, odnosno koalicije i kandidati prijavili su i u državni proračun uplatili oko 11 tisuća 'zabranjenih' kuna.

Poduži je popis zabranjenih donacija, primjerice, donacije tvrtki u kojima država ima udjele, donacije fizičkih i pravnih osoba protiv kojih se vodi postupak naplate nepodmirenih obveza prema proračunu ili zaposlenicima, donacije od anonimnih donatora, od posrednika, itd.

Svi izborni sudionici imaju zakonsku obvezu provjeriti dopuštenost svake donacije i svaku spornu prijaviti DIP-u, a dobivena sredstva uplatiti u državni proračun u roku od osam dana od dana prijema. Dogodi li se da donaciju dobiju kad završi kampanja, također moraju obavijestiti DIP, dobiveno vratiti donatoru ili, ako to nije moguće, donaciju uplatiti u proračun.

Bandićeva koalicija: Nedopuštenih 45 tisuća kuna

DIP je nadzorom utvrdio da su se o spomenutu zabranu 'ogriješile' tri koalicije: koalicija 'Za premijera' zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, HDZ-ova i koalicija Živog zida te nezavisni kandidat Željko Glasnović.

Bandićeva koalicija te njena kandidatkinja za zastupnicu 12 nacionalnih manjina Nura Ismailovski primili su 45 tisuća kuna iz nedopuštenih izvora koje nisu uplatili u Državni proračun.

HDZ-ova koalicija iz nedopuštenih je izvora dobila 5.400 kuna - 400 kuna je u roku uplatila u državni proračun, a 5.000 kuna izvan roka.

Koalicija Živog zida iz nedopuštenih je izvora zaprimila dvije donacije od 400 kuna, prijavila ih je DIP-u i uplatila u proračun, ali izvan zakonskog roka.

Nezavisni Željko Glasnović imao je dvije nedopuštene donacije u ukupnom iznosu od oko 4.300 kuna, prijavio ih je DIP-u i uplatio u proračun, jednu izvan roka.

Koaliciji Živog zida DIP zamjera da nije ažurno vodila ni evidenciju o svim primljenim donacijama i izbornim troškovima, baš kao ni stranka Blokirani, koja uz to nije izdavala ni potvrde o primitku donacija, a kasnila je i s dostavom privremenih izvješća o troškovima kampanje.

Propusti su utvrđeni i kod niza drugih izbornih sudionika, koji nisu izborili mjesto u sabornici, ali i kod Ermine Lekaj Prljaskaj kojoj je to pošlo za rukom. Sada zastupnica pet nacionalnih manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske) Lekaj Prljaskaj kasnila je s dostavom privremenog izvješća o financiranju kampanje, jednu donaciju od 10 tisuća kuna, primljenu po završetku kampanje, prijavila je DIP-u, ali ne i vratila donatoru, odnosno uplatila u proračun.

Sve povrede koje je utvrdio DIP će proslijediti DORH-u, zajedno sa svom popratnom dokumentacijom, a to će tijelo onda odlučiti o daljnim koracima.

HDZ-ovoj koaliciji 8, 2 milijuna kuna, Narodnoj 7,3 milijuna

Nakon što je odradio propisani mu posao, DIP je potvrdio da HDZ-ovoj koaliciji za 61 zastupničko mjesto, na ime izbornih troškova, pripada naknada od 8,2 milijuna, Narodnoj koaliciji (54 zastupnika) od 7,3 milijuna, Mostu (13) od 1,8 milijuna, koaliciji Živog zida (8) naknada od milijun kuna, IDS-u i SDSS-u (imaju po tri zastupnika) po 405.000 kuna, Bandićevoj koaliciji (2) 270 tisuća kuna.

Po 135 tisuća kuna dobili su HDSSB, nezavisni Glasnović te pet manjinskih zastupnika: Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Ermina Lekaj Prljaskaj.

Petorici kandidata za zastupnike manjina koje čine manje od 1,5 posto stanovništva Hrvatske, koji nisu izabrani, ali su dobili više od 15 posto važećih biračkih glasova, pripala je naknada od po 20.250 kuna, a to su Šandor Juhas, Maurizio Zenaro, Ivan Komak, Mirza Mešić i Idris Sulejmani.