MILAN KUJUNDŽIĆ:

'Liječnici odlaze i nema tko raditi, odjeli su pred zatvaranjem'

04.12.2016 u 12:35

Bionic
Reading

Gost Točke na tjedan na N1 televiziji bio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Izjavio je kako nije u ratu s liječnicima, koji tvrde da su vezani robovlasničkim ugovorima u ustanova u kojima rade

Liječnici specijalisti, specijalizanti i stažisti u subotu su prosvjedovali pred Ministarstvom upravo zbog spornih ugovora.

‘Moj stav je da mladi ljudi u demokratskoj zemlji imaju pravo izraziti svoje nezadovljstvo. Sam skup podržavam, kao i bilo koji. On je legalan i legitiman. Njegov sadržaj, jednim dijelom su u pravu, gdje je bilo u ranim pravilnicima takvih ugovora koji su bili krajnje nepovoljni prema liječnicima. Bilo koji ravnatelj je mogao staviti bilo kakve uvjete. S druge strane, očekivati ono što danas mladi očekuju, apsolutnu slobodu, da oni koji im daju specijalizaciju ništa ne potražuju... Treba uvažiti i drugu stranu koja je uplatila edukaciju. Novim pravilnikom predlažem 250.000 kuna odštete za liječnika koji napusti specijalizaciju, ili ode iz ustanove odmah nakon nje', rekao je.

Upitan koliki je trošak specijalizacije, Kujundžić je kazao kako on iznosi bruto plaće za pet godina, što je nekih 800.000 kuna i još 50.000 drugih troškova.

'Ali pri tome uistinu treba imati u vidu što govore ti ljudi, da se oni itekako narade. Ne možemo reći da su išli samo u školu. Radili su jako teško i po danu i po noći. Dobar dio tih novaca koji su potrošeni, oni su svojim radom otplatili. Ali s druge strane moramo čuvati pacijente, zdravlje, sustav', rekao je, ali i dodao da je sustav u ovom trenutku ugrožen odlaskom mladih ljudi, te da su neki odjeli pred zatvaranjem jer nema tko raditi.

Na pitanje hoće li povući prijedlog zbog kojeg je 'zaratio s doktorima', Kujundžić odgovara:

‘Nisam zaratio, ovo je dijalog i vjerujem da ćemo naći kompromis. Apsolutna sloboda jedne strane ugrožava drugu. Mislim da je ovo pravedan model.’

Povjerenstvo za Imunološki

Kujundžić je i izvijestio  kako je osnovao povjerenstvo za Imunološki zavod kako bi se vidjelo može li taj Zavod, nakon uloženog dodatnog novca, sačuvati svoj brand i radna mjesta.

Kujundžić je podsjetio da je Imunološki zavod bio veliki hrvatski brand iz prošlog stoljeća, s vrlo visokom kvalitetom i ugledom na svjetskom tržištu, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Nažalost, dodao je, spletom nesretnih okolnosti u zadnjih 20-ak godina, sada je upitno što se može napraviti.

Stoga je, kaže, jučer imenovao povjerenstvo koje će otići u Imunološki zavod provjeriti da li taj Zavod, nakon još uloženih 12 milijuna kuna u opremu, može za dva do četiri mjeseca krenuti sa proizvodnjom krvnih derivata.