ODLAZAK OTPISANIH

Tko su gubitnici SDP-ovih unutarstranačkih izbora?

04.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što je SDP jučer izabrao novo vodstvo, neki iz stare Milanovićeve garniture morat će se oprostiti s vrhom stranke. Hoće li eventualno dobiti neki funkciju, tek će se vidjeti

U Predsjedništvu SDP-a kao potpredsjednici više neće sjediti Tonino Picula, Milanka Opačić i Ranko Ostojić. I Picula i Ostojić bili su jedni od protukandidata Bernardiću na unutarstranačkim izborima za predsjednika. I dok Picula ostaje SDP-ov europarlamentarac, Ostojić će se morati zadovoljiti mjestom saborskog zastupnika i predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku, na čelu kojeg će vjerojatno ostati i nakon reorganizacije SDP-ova kluba zastupnika.

S druge strane, sudbina Milanke Opačić i dalje je upitna. Na sinoćnjim izborima nije osvojila dovoljno glasova za ulazak u Predsjedništvo te zasad ostaje SDP-ova potpredsjednica Sabora. Iako je Bernardić već demantirao da je misli zamijeniti na toj poziciji, neki njemu bliski ljudi govore da se ona na tom mjestu neće zadržati, a argumente će sada imati i u njenom plasmanu na izborima.

U Predsjedništvu više neće biti ni šefa požeško-slavonskog SDP-a Zdravka Ronka, koji ostaje saborski zastupnik. Da nije u dobrim odnosima s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, boljim poznavateljima SDP-a nije tajna.

Iz Predsjedništva je otpao i Davorko Vidović, koji je za svega 30-ak glasova ostao ispod crte. Prema nekim informacijama, spekulira se o tome da bi mogao postati tajnik stranke.

Iz Predsjedništva odlazi i šefica zadarskog SDP-a Sabina Glasovac, koja se i nije kandidirala na unutarstranačkim izborima. I ona, kao i mnogi koji više ne sjede u Predsjedništvu ostaje u Saboru kao zastupnica. Saborski mandat stranka im ne može oduzeti, a teško je vjerovati da će, i ako će biti nezadovoljstva, ovi koji su izgubili mjesta u stranačkom vodstvu, u Saboru ići kontra stranačke politike.

Mjesta više nema ni za Milanovićeve ministre Miranda Mrsića i Željka Jovanovića. I jedan i drugi na unutarstranačkim su izborima za predsjednika podržali Bernardićeve protukandidate, a jučer nisu osvojili dovoljno glasova. Obojica ostaju saborski zastupnici.

Funkcijom predsjednika saborskog Odbora za turizam morat će se zasad zadovoljiti i Branko Grčić, koji također zbog premalo glasova nije uspio ponovno ući u Predsjedništvo. Saborska funkcija ostaje i Gordanu Marasu, koji se unatoč tome što je pred kraj podržao Bernardića nije uspio naći na šalabahteru, a nije ni dobio dovoljan broj glasova.