POČAST ALFAMA

Obilježena 25. obljetnica Specijalne policije hrvatskoga MUP-a

03.12.2016 u 19:23

Bionic
Reading

Dvadeset peta godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije (SJP) Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske 'Alfa' obilježena je u subotu svetom misom za poginule, stradale i umrle pripadnike postrojbe u crkvi sv. Marka, svečanom sjednicom u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici te otvorenjem izložbe fotografija ratnoga puta Alfi u prostorima zagrebačke Gradske skupštine

Na svečanoj sjednici govorili su izaslanik hrvatske predsjednice i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Miodrag Demo, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić te ratni zapovjednici postrojbe.

Brkić je istaknuo kako su pripadnici SJP Alfe oni koji su časno i dostojanstveno izvršili svoju zadaću u ratu. 'Ne treba tražiti od države da nam dade čast', rekao je dodavši kako država braniteljima treba stvoriti okvir da dostojno žive u svojoj domovini.

Nismo se mi početkom rata borili ni za HDZ ni za SDP, nego smo se borili za Hrvatsku i hrvatski narod. Znamo mi da je predsjednik Franjo Tuđman bio na čelu hrvatske države, a također znamo i tko je predao oružje hrvatske Teritorijalne obrane u ruke JNA, dodao je.

Znamo i tko je napustio saborsku sjednicu kad je Republika Hrvatska proglašavala svoju neovisnost, naglasio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

General Šundov je podsjetio da su iz specijalne policije ponikle sve gardijske brigade Hrvatske vojske te istaknuo kako su pripadnici Alfa dali nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu i obrani od jugosrpske agresije.

Ministar Orepić je ocijenio kako su Alfe bila iznimno važna postrojba, a za pripadnike postrojbe koji su položili život za hrvatsku slobodu rekao je kako su oni morali umrijeti da bi Hrvatska mogla živjeti.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je poručio da se svi branitelji - pripadnici redarstva i Hrvatske vojske trebaju danas ujediniti u borbi za vrijednosti koje su proizišle iz Domovinskoga rata.
Specijalna jedinica policije Alfa (SJP ALFA) ustrojena je Odlukom MUP-a RH 23. srpnja 1991. godine. Vrlo brzo je u potpunosti popunjena, i to prije svega dragovoljcima iz svih hrvatskih krajeva u Republici Hrvatskoj i BiH. SJP ALFA sudjelovala je, u svim bojnim pothvatima radi obrane suverenosti i uspostave teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. U bojnim pothvatima za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu živote je položilo osam njezinih pripadnika, a više od stotinu ih je ranjeno.