KONVENCIJA STRANKE

SDP bira glavna tijela stranke, prevladat će Bernardićevi ljudi?

03.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Oko 2.300 delegata izabrat će danas novo stranačko vodstvo na 14. konvenciji SDP-a. Nakon što je ta stranka prije tjedan dana dobila i novog predsjednika Davora Bernardića, izbor Predsjedništva i Glavnog odbora pokazat će i koliko je u stranci još uvijek jaka tzv. Milanovićeva struja

Konvenciju koja je u posljednji tren prebačena u Cibonu trebao bi voditi još uvijek aktualni potpredsjednik stranke Ranko Ostojić, koji je upravo prije tjedan dana poražen u drugom krugu izbora.

Nakon izbora radnih tijela konvencije, okupljenim SDP-ovcima obratit će se i novi predsjednik Davor Bernardić, koji bi na samom skupu, kao što je najavio i za tportal, trebao predložiti novi način izbora članova Glavnog odbora. Naime, prema prijedlogu koji je inicijalno potekao od krapinsko-zagorskog SDP-a, svaka županijska organizacija, odnosno njeni delegati, izabirali bi svoje članove Glavnog odbora. Prema izjavama SDP-ovaca gotovo je sigurno da će taj prijedlog biti i prihvaćen.

Tako bi po novom modelu trebalo biti izabrano više od 100 članova Glavnog odbora, no javnosti možda zanimljiviji bit će izbor Predsjedništva. Sedamnaest članova izabrat će se djelomično po regionalnom ključu. Naime, troje budućih članova dolaze iz Grada Zagreba, iz regije Sjever dva, iz središnje Hrvatske dva, iz Rijeke i Istre dva, iz Dalmacije dva, iz Slavonije dva, a preostale članove Predsjedništva čine četiri kandidata, tzv. sretnih gubitnika, iz cijele Hrvatske s najvećim brojem glasova.

Nakon što bude izabrano Predsjedništvo, tih 17 ljudi moći će istaknuti i svoje kandidature za potpredsjednike stranke. Prema SDP-ovu Statutu, Konvencija će izabrati četiri potpredsjednika.

Tko će to biti, spekulira se već danima. Noć uoči Konvencije društvenim mrežama, ali i među samim SDP-ovcima kolalo je nekoliko verzija 'šalabahtera', koji već nekoliko godina obilježavaju SDP-ove izborne skupove.

Prema jednom takvom kojeg je dobio i tportal, u Predsjedništvo bi trebali ući šef bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Vedran Babić, predsjednik SDP-a Slavonski Brod Roberto Lujić, šef Foruma mladih Nenad Livun, Ivo Jelušić iz zagrebačkog SDP-a, šef Bernardićeve kampanje i njegova 'prva ruka' Rajko Ostojić, Saša Molan iz zagrebačkog SDP-a, šef krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak, šef osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković, aktualna predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković, šef primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina, šef sisačko-moslavačkog SDP-a Zoran Vasić, predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk, šef šibenskog SDP-a Franko Vidović, predsjednik SDP-a Vinkovci Damir Rimac, bivša saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec i predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović.

Prema drugom šalabahteru, umjesto Molana i Livuna stoje imena Bojana Glavaševića i Peđe Grbina.
Hoće li delegati doista svi glasati prema tom šalabahteru, vidjet će se po objavi rezultata.

Već sljedećeg vikenda Bernardić će u Novoj Gradiški okupiti i Klub zastupnika, gdje bi se mogla bistriti i reorganizacija koju je već najavio. Prije toga u Zagrebu će biti održana i prva sjednica novoizabranog Glavnog odbora, gdje bi mogao biti izabran i novi glavni tajnik.