OTKRIO PRVE POTEZE

Bernardić odlazi na 'team building', okuplja račanovce i...

02.12.2016 u 17:00

Bionic
Reading

Otkako je u subotu postao novi predsjednik SDP-a, Davor Bernardić krenuo je u reorganizaciju i aktiviranje stranke koja je posljednjih nekoliko mjeseci bila posve zapuštena. Osim sastanaka ovoga tjedna, Bernardić je za tportal najavio i neke od svojih prvih poteza

Prve ozbiljne promjene, što je Bernardić najavio ovaj tjedan, dogodit će se nakon subotnje konvencije, na kojoj će se izabrati novi potpredsjednici stranke, ostatak Predsjedništva te novi članovi Glavnog odbora.

Već na samoj konvenciji doći će i do promjena pravila izbora članova Glavnog odbora. 'Na konvenciji ću predložiti promjenu načina glasanja. Ide se na izbor kroz županije i na taj način ćemo se riješiti šalabahtera', otkriva Bernardić za tportal. Prema tom prijedlogu, koji je inicijalno članovima prezentirao krapinsko-zagorski SDP, delegati na konvenciji birali bi članove odbora iz svoje županije.

O tome se raspravljalo i sve je načelno dogovoreno na sastanku s predsjednicima županijskih organizacija koji je Bernardić održao u ponedjeljak. Na tom sastanku započete su i pripreme za lokalne izbore. Naime, do izbora je ostalo još pola godine, a SDP zbog unutarstranačkih izbora kasni i još uvijek, za razliku od nekih drugih stranaka, nema istaknute kandidate za načelnike, gradonačelnike i župane. Tema lokalnih izbora spominjala se i na sastancima koje je Bernardić ovaj tjedan imao s predsjednicima oporbenih stranaka - HNS-ovim Ivanom Vrdoljakom, HSU-ovim Silvanom Hreljom, HSS-ovim Krešom Beljakom te IDS-ovim Borisom Miletićem.

Nakon konvencije doći će i do reorganizacije saborskog kluba. Bernardić je već ovaj tjedan održao sastanak kluba te najavio neke promjene, o kojima će SDP-ovci razgovarati sljedeći tjedan na svojevrsnom team buildingu u Slavoniji, najvjerojatnije u Novoj Gradiški. SDP će morati naći zamjenu Bernardiću na mjestu potpredsjednika saborskog Odbora za financije, a morat će izabrati i novog predsjednika Kluba, što je dosad bio Zoran Milanović. Spekulira se i o smjeni Milanke Opačićs mjesta potpredsjednice Sabora, što Bernardić demantira, no njemu bliski ljudi kažu da bi do toga nakon konvencije ipak moglo doći.


SDP se ovaj tjedan aktivirao i press konferencijama na temu amandmana na poreznu reformu te utjecaja porezne reforme na lokalnu samoupravu, a za sljedeći tjedan Bernardić najavljuje i onu na kojoj će predstaviti svoj prijedlog Zakona o minimalnoj plaći. Povećanje minimalne plaće dio je izbornog programa SDP-a, a socijaldemokrati predlažu da u iduće dvije do tri godine minimalna plaća raste na 50 posto prosječne plaće.

Minimalna plaća vjerojatno će biti i tema sastanaka novog šefa SDP-a sa sindikatima i poslodavcima, a do tih sastanaka trebalo bi doći u roku od desetak dana.

Bernardić je za tportal za sljedeći tjedan najavio i okupljanje 'senata' SDP-a, odnosno starijih SDP-ovaca iz Račanova doba, ali i početak konzultacija oko SDP-ovih savjeta. Riječ je o svojevrsnoj vladi u sjeni, koja promišlja stranačke politike. Iako su imenovani i u Milanovićevo doba, savjeti godinama nisu funkcionirali.